Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst finns planerna kvar för varmbad

Varmbadet vid Prästa – lever det kommunala projektet?
– Jodå, närmast ska jag och P-O Dahlström (kommunens tekniske chef) ha en träff med Ovako. Vi har behov av deras spillvärme och de av att vattnet kommer tillbaka kylt under sommarmånaderna, säger kommunalrådet Leif Nilsson (S).

Det var för några år sedan som idén började gro om att använda spillvärme från Ovako till att värma upp sjövatten i Barken och få ett avgränsat tempererat bad vid Prästa.

Projektet växte sedan rejält och skulle omfatta uppvärmt sjöbad året runt och en hel strandby på Herosfältet, men de planerna händer det just nu inte mycket kring.

Fokus ligger i stället helt på att få till själva varmbadet och då bara under sommarmånaderna.

– Ja, från maj till september vill vi värma upp sjövatten i ett 3 000 kvadratmeter stort område vid Prästa, säger Leif Nilsson.

Det blev tidigare i år en längre tids avvaktan i projektet, eftersom kommunens energibolag Seab behövde träffa ett nytt avtal om spillvärmen med Ovako. Så skedde till slut i somras.

– Vi har nu ett nytt tioårigt avtal med Ovako, berättar Seabs vd Cia Ferner Kny.

En skillnad i avtalet är att Ovako nu får viss betalning av Seab för att leverera spillvärme till fjärrvärmenätet.

– Det leder till att Ovako får ett större intresse av att energioptimera och det är ju bra för alla, säger Cia Ferner Kny.

Under sommarmånaderna behöver Ovako ha tillgång till kylvatten för sin stora anläggning.

Där kommer kommunen in i bilden, som via att ta hand om spillvärme för att värma upp badvattnet skulle kunna erbjuda kallare vatten i retur till Ovako.

– Det borde ju vara bra för Ovako, konstaterar P-O Dahlström.

Utifrån detta ska därför han och Leif Nilsson träffa Ovakos ledning om ett par veckor för att se om det går att få fram någon typ av uppgörelse kring returvattnet, där kanske kommunen kan få betalt för avkylningen.

– Vi får väl se, men det är mycket juridik i det här. Bland annat finns ju Seabs värmeanläggning inne på Ovakos område, säger Leif Nilsson.

Dessutom finns en liten brist i kedjan i att Ovako håller semesterstängt under juli, varför ingen spillvärme produceras då.

Under den tiden och vid eventuella andra avbrott i Ovakos verksamhet behöver kommunen hitta andra energilösningar för att värma upp det planerade Prästabadet.

Det gällande förslaget är att använda de ammoniakdrivna aggregaten i ishallen och dels producera värme till badvattnet, dels hålla med skridskois i ishallen mitt i sommaren.

– Det vore inte fel att kunna erbjuda hockeyträning på sommaren, säger Leif Nilsson.

Eftersom så mycket i badprojektet ännu är osäkert, bland annat vilka investeringar kommunen ska ta och vilka Seab ska ta, vill inte Leif Nilsson ange någon trolig investeringssumma som kan bli aktuell i budgetarbetet inför nästa år.

– Tidigare pratade vi om sex miljoner kronor, men jag kan inte säga om det fortfarande är en aktuell siffra.

Men ni vill gå vidare med projekt varmbad?

– Ja, om allt går att lösa hoppas jag vi kan komma i gång med det här så snart som möjligt.