Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Visselblåsare" uppmuntras

Falu kommun ska införa en så kallad visselblåsarfunktion senast 1 mars 2013.
De kommunala bolagen uppmanas också att ansluta sig till funktionen.
– Visselblåsarfunktionen har ett gott syfte, menar kommunalrådet Susanne Norberg (S).

Under hösten 2011 inleddes diskussioner mellan den politiska majoriteten och kommunstyrelseförvaltningen om hur en visselblåsarfunktion skulle kunna inrättas i Falun.

Visselblåsarfunktionen ska vara till för alla anställda och förtroendevalda, som misstänker allvarliga oegentligheter i verksamheten. Allvarliga oegentligheter innebär brott i tjänsten som kan medföra fängelse såsom mutbrott och annan ekonomisk brottslighet.

Anmälan kan endast göras mot personer som har en ledande ställning eller nyckelposition i anställningen exempelvis kommundirektör, förvaltningschefer, kommunalråd och oppositionsråd.

På onsdagen beslutade kommunstyrelsens allmänna utskott att Falu kommun ska införa en visselblåsarfunktion.

Det slutgiltiga beslutet om införande av funktionen tar dock kommunfullmäktige.

– I vårt rödgröna styrdokument för Falu kommun, mandatperioden 2011-2014, deklarerade vi att det ska uppmuntras att ge förbättringsförslag och påtala missförhållanden inom kommunen. Här är visselblåsarfunktionen en viktig nyckel, säger Susanne Norberg och fortsätter:

– Vi ska följa samhällets lagar, regler och sedvänjor. När detta inte görs ska man känna sig trygg med att kunna anmäla felaktigheter. Visselblåsarfunktionen utgör ett komplement till de ordinarie beslutsvägarna.

Visselblåsarfunktionen ska också bidra till att arbetsmiljön förbättras och att medarbetare och förtroendevalda känner sig trygga med att anmäla allvarliga företeelser.

– Det är viktigt att vi tar väl hand om såväl den som anmäler som den som anmäls, säger Susanne Norberg.