Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vissa ersättningar utesluter andra

Annons

Lennart Karlsson har uppgivit (17/10) felaktiga uppgifter i sin insändare om flyktingars bidrag, till exempel att en ensam mor med tre barn kan få 259 200 kronor i föräldrapenning retroaktivt från barnets födelse även om barnet fötts utomlands. Samma regler gäller för flyktingar som för andra. Man kan bara få föräldrapenning från ansökningsdatumet. Summan gäller dessutom tre barn under närmare fyra års tid. För att få söka krävs uppehållstillstånd. Hon kan inte ta ut föräldrapenning och etableringsersättning samtidigt.

För att sedan ha rätt till etableringsersättning får hon vara hemma max tolv månader under etableringstiden. Har hon rätt till socialbidrag så räknas det av mot föräldrapenningen. I båda fallen är det nästan omöjligt för henne att komma över socialbidragsnormen. Ofta hinner hon inte ta ut all föräldrapenning (måste tas ut innan barnet fyllt åtta år).

Det är fel att stapla ersättningar en flykting kan få på varandra eftersom de ofta utesluter varandra. Det bidrar bara till fördomar.

Ralph Norin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare