Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visor sätter Malungsfors på kartan

Det är åter dags för folkmängden i Malungsfors att fördubblas. Visfestivalen bjuder på uppträdanden av Cajsa Stina Åkerström, Stiko Per Larsson och byns egen Johan Eriksson.

Det är lördag vecka 28, alltså dags för Malungsfors visfestival. För sjätte året i rad är det dags för folkmängden i den lilla orten att fördubblas.

– I vanliga fall är vi 500 personer men under festivalen över 1000, säger Johan Eriksson, arrangör och vissångare.

– Visfestivalen har satt Malungsfors på kartan. Många byar i glesbygden dör ut men Malungsfors har faktiskt större inflyttning än utflyttning. Men det är förstås inte bara vår förtjänst, poängterar han.

På söndag drar Dansbandsveckan i gång och visfestivalen är på sätt och vis en tjuvstart på den även om de två arrangemangen är helt fristående från varandra. Många av de uppträdande är lokala artister från Dalarna men det finns också större namn som Cajsa Stina Åkerström. Allsången leds i år av Östen med resten.

– Vi brukar blanda det bästa lokala med några stora namn. Vi har ett väldigt varierat program som passar hela familjen, säger Johan Eriksson, som även spelar själv under festivalen.

Själv började han lyssna mycket på visor då han och hans fru förlorade ett barn.

– Visan är en bra musikstil om man vill skriva direkt från hjärtat.

Johan Eriksson har spelat in två egna skivor och en tredje på gång till hösten.

Vad ser du mest fram emot spela på festivalen?

– En egen nyskriven sommarvisa som heter Sommarlängtan (Var mig nära).

Hur mår den svenska visan och vistraditionen i dag?

– Den mår jättebra och är på uppgång skulle jag säga. Namn som Melissa Horn och Lars Winnerbäck är artister som moderniserar visan, även Alexander Rybak och Håkan Hellström.

Har du någon önskeartist till framtida festivaler?

– En har redan varit här, Mikael Wiehe. Men Lars Winnerbäck ensam med en gitarr skulle vara fantastiskt men det kanske är lite av en utopi. Sofia Karlsson skulle också vara roligt. Vi är väldigt nöjda med årets program också.