Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vision 2021 tar fart i norr

/
  • Det var fullsatt i Storsäterns bystuga när Torbjörn Wallin och Leo Persson sjösatte det nya projektet Vision 2015 som ska leda till utveckling av turistdestinationerna i Särna, Idre och Grövelsjön.

Drömmen om framtiden var det stora utvecklingsprojektet i norra Dalarna, då med drivkraften runt Idre Tre Toppar. Nu sjösätts ett nytt projekt, Vision 2021, som samlar näringsliv, privatpersoner och föreningar i Särna, Idre och Grövelsjön.

Annons

Under vintern har planerna på ett nytt stort destinationsutvecklingsprojekt vuxit fram i Idre i den lokala företagarföreningens regi. På måndagskvällen presenterades planerna i ett första möte i en fullsatt bystuga i Storsätern av projektledarna Torbjörn Wallin och Leo Persson.

– Det här är viktigt att samla företagare och entreprenörer, det råkade vara i Företagarna i Särna, Idre och Grövelsjön som tankarna först väcktes, förklarade Leo Persson, som är ordförande för Företagarna.

– Det vi nu gör är att gå vidare med en förstudie vars mål är att locka företagare och byutvecklingsgrupper att gå med i projektet för att på sikt skapa en ökad utveckling och stärka destinationen, förklarade Torbjörn Wallin.

– Det handlar om nya och befintliga turistanläggningar, leder- och vägnät, men också handel och andra näringar och aktiviteter, förklarade Wallin vidare.

Redan innan det nya projektet sjösattes hade ett 20-tal företagare och föreningar betalt in 5000 kronor som en egenfinansiering för att projektet ska komma igång.

– Nu handlar det om att locka fler och sedan gå vidare med vår förstudie som ska slutföras i höst. Då ska ansökan till det stora huvudprojektet vara klar, ett projekt som ska löpa över tre år. Under själva huvdprojektet skapas ett antal delprojekt.

Inga projekt nämndes vid namn, men några av de stora satsningarna som drivit fram det hela är Jarle Mosshälls trähusprojekt 3-visjon och Idre Himmelfjäll.

– Vad det handlar om är att utveckla destinationen och de företag som har planer och en fungernade finansiering klar. Det handlar inte om drömmar utan seriösa projekt, förklarade Torbjörn Wallin.

På torsdag kommer information om projektet att ske i Idre och Särna.

Annons