Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virkesuppköpare blev kontrollerad av naturbevakare

När Niklas Friberg, nyanställd virkesuppköpare hos Siljan Skog AB, på måndagseftermiddagen kontrollerade skogsskötselåtgärder norr om Skattungbyn, blev han själv kontrollerad av en naturbevakare från Länsstyrelsen.
– När naturbevakaren försvann dröjde det 30 - 45 minuter innan polisen kom och kontrollerade mig. Det var oerhört kränkande att bli misstänkt för tjuvjakt när jag utförde mitt arbete, säger Niklas Friberg.

Naturbevakarens uppträdande kan sammanfattas med att han skuggade och förföljde Niklas Friberg.

– Jag stannade till då och då för att kontrollera skogsskötselåtgärder vid några skiften längs vägen. Naturbevakaren var ibland framför och ibland bakom min bil. Sista gången jag såg honom, så bromsade han in och backade. Inte en enda gång tog han kontakt med mig. Däremot känner jag igen naturbevakaren sedan tidigare och vet att han jobbar för Länsstyrelsen.

Niklas Friberg fortsatte sitt arbete och efter drygt en halvtimme dök poliserna upp.

– Nu gjorde de aldrig någon genomsökning av bilen, men de tittade in genom rutorna. Jag undrar vad som hade hänt om jag varit ute för att jaga och haft ett gevär med mig.

– Jag kände mig kränkt av att inte kunna bedriva mitt arbete utan att bli misstänkt för tjuvjakt. Enligt min mening har naturbevakaren helt klart gjort sig skyldig till maktmissbruk.

Ingemar Berling, Regionchef Syd, Siljan Skog AB, har reagerat kraftigt på det som Niklas Friberg blev utsatt för.

– Vi på Siljan Skog AB accepterar inte att vår personal, eller några andra, ska misstänkliggöras för brottslig verksamhet på grund av att de utför sitt arbete och vistas i skog och mark. Länsstyrelsen har grovt kränkt Niklas Friberg i hans tjänsteutövning och ska be honom om ursäkt offentligt och förklara sitt extremt oprofessionella agerande.

Naturbevakaren som kontrollerade området norr om Skattungbyn säger att det skogsavsnittet är ett område där det förekommit tjuvjakt i flera år.

– Den här gången var jag ute på jobb och det var vargspår i området. När jag fick se bilen, tyckte jag att den uppförde sig konstigt. Jag tog då kontakt en av mina kollegor i Falun som tyckte att jag skulle kontakta åklagare. Det var sedan åklagaren som beslutade att polis skulle kontrollera vad som pågick, säger Pär Johansson.

– Att Niklas Friberg känner sig kränkt, eller att vi skulle ha uppträtt oprofessionellt har jag svårt att förstå. Jag har aldrig anklagat honom för tjuvjakt. Jag gjorde bara mitt jobb och rapporterade vad jag såg. Om man har rent mjöl i påsen finns det ju ingen anledning till oro från hans sida.

Stig-Åke Svenson, enhetschef för Länsstyrelsens naturvårdsenhet, säger att naturbevakaren följt de riktlinjer man arbetar efter.

– Vi är hela tiden väldigt måna om att uppträda så att folk inte ska känna sig kränkta. Det handlar dock hela tiden om en avvägning. I det här området har vi haft så pass mycket bekymmer att få vargarna att överleva, så att vi sänkt ribban något och höjt beredskapen. Att vi samarbetar med åklagaren i det här läget är helt naturligt. Vi är ingen polisiär myndighet och vidtar inga sådana åtgärder utan lämnar över det vi ser till åklagaren.