Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Violinisten Maud lever hästliv

Hon är arbetspendlaren som dagligen tar sig ton och vars vardag är en blandning av klassisk musik och hästliv.
– Musik och hästar ger livet fina kontraster och en lagom mixad tillvaro, förklarar Maud Norman, violinist i Dalasinfoniettan.

Om man ska likna Maud Norman vid ett äpple kan man direkt slå fast att hon inte föll särskilt långt från det faderliga stamträdet. Far och farfar var entusiastiska fiolspelare och följt i deras fotspår långt in i musikens värld.

– Det föll sig naturligt och från fem års ålder började jag spela fiol och givetvis övade far mycket med mig, berättar Maud som senare i livet utbildade sig vid Musikkonservatoriet i Falun och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vistades flera somrar på kammarmusikkurs i Italien.

Första anställning var 1977 i Falu stråkkvartett i dåvarande Regionmusikens regi. Efter några år gick flyttlasset till Örebro och Svenska kammarorkestern.

– Det var en musikaliskt mycket stimulerande tid med turnèer, både i Sverige och utomlands. Stannade där största delen av 80-talet för att senare flytta till Stockholm för att frilansa i de större orkestrarna vilket innebar mycket omväxlande arbetsuppgifter, berättar Maud.

Till sist gjorde sig hembygden påmind och 1993 blev det tjänster i Dalasinfoniettan och på den vägen är det. Ett val hon aldrig ångrat.

En av fördelarna med Dalasinfoniettan är att vi spelar olika musikgenrer, från rent klassiska konserter innehållande symfonier och med gästande solister från hela världen till jazz, pop, folkmusik och musikal. Ett speciellt konsertminne var med Ola Salo från Peace & Love 2011.

Tillsammans med pianist och årets dragspelare Anita Agnas har Maud en duo där man spelar klassiska pärlor till evergreens i olika sammanhang. I vintras spelade denna duo inför en fullsatt Rättviks kyrka.

Vid sidan av musiken är islandshästridning en stor passion. Hon deltar periodvis i gångartskurser och egna hästen Pandra som tidigare vunnit pris i den typiska gångarten tölt. Tillsammans med hästvänner blir det långa turer i de vidsträckta skogarna runt Gärdsjö.

– Hästar har i och för sig alltid funnits med i mitt liv på något sätt, men de senaste åtta åren har jag haft islandshästen Pandra och det – Hästar har i och för sig alltid funnits med i mitt liv på något sätt, men de senaste åtta åren har jag haft islandshästen Pandra och det tar också sin beskärda del av tiden, inte minst då jag som ryttare måste gå en del gångartskurser då islandshästar har en annan gångstil, s k tölt. Det är i princip en hel vetenskap och man måste öva lika mycket där som inom musiken, skrattar Maud som även har planer på att börja tävla tillsammans med sin fyrfota vän.

– Vi har varit med i en del amatörtävlingar, men det skulle vara intressant att gå vidare och tävla än mer, förklarar hon.

Den 21 april fyllde Maud 60 år.

– Jag firar födelsedagen i sommar hemma på gården och då blir det nog en tur i gamla bilen Pontiac Coach från 1927, avslutar hon.