Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintersportare samlades på Brunnsjön

Vintersöndag på Brunnsjön blev en lyckad tillställning.
– Vi ville visa allmänheten vilka möjligheter till vintermotion det finns på Brunnsjön, säger Lars Melén.

Under många år har boende i Hedemora nyttjat Brunnsjön vintertid för att promenera, åka skridskor, skidor, skoter, fyrhjuling, pulka, spark ...

Efterfrågan från allmänheten av färdiga skidspår och plogad skridskobana har blivit allt större i takt med att kommunen dragit in på denna service.

– Det är säkert 300 Hedemorabor som använder våra spår och banor. Och de är välkomna, säger Lars Melén.

Det var egentligen därför han och fyra till startade föreningen Brunnsjöns Vintervänner för två år sedan.

– Vi bedriver ingen verksamhet. Vi skapar bara tillgänglighet och förutsättning för motionärer att utöva olika typer av vintersport utan att behöva åka iväg så långt.

Den som parkerar vid Brunnsjöliden och går ner mot campingen och ut på sjön, stöter genast på en anslagstavla med en bild av Brunnsjöns Vinterarena.

Den visar en 8-10 meter bred och 3 kilometer lång skridskobana samt en smalare slinga på en kilometer på andra sidan sjön.

Den visar också ett skidspår på fem kilometer, plats att pimpla, köra bil, skoter och fyrhjuling.

– Det är tydligt att det finns ett behov av detta - det är alltid folk på sjön.

Föreningen har i dag cirka 70 betalande medlemmar, en styrelse bestående av fem personer, men ingen ordförande. Melén är kassör.

– Det kostar inget att använda vår arena, men vi tar tacksamt emot ett litet bidrag eftersom vi har utgifter för underhåll av spår och bana.

Tanken med Vintersöndagen är att visa fler masar och kullor vad som erbjuds. Melén berättar att föreningen planerade en vintersöndag redan förra året, men att snön lade sig som ett isolerande täcke över isen och försvårade för skridskoåkning.

I år däremot, har skridskoåkarna kunnat nyttja banan vid flera tillfällen. Bland dem finns Ann-Charlotte Flodmark som bor en bit bort.

– När jag får tid över går jag ner hit. Jag var här förra söndagen och åkte några varv i solskenet. Banan är jättefin, fast man får passa sig för de långgående sprickorna i isen.

Melén själv åker mycket skridskor. Hans roll denna söndag är att hjälpa nybörjare med utrustning och teknik samt erbjuda dem att provåka.

– Man kan åka i vanliga kängor och då spänner man fast foten helt i skridskoskenorna, säger han och trycker dit sista knappen för Tuula Svedberg som gör debut på långfärdsskridskor.

– Jag har tänkt detta prova en längre tid. Det här är ett lämpligt tillfälle.

Melén fortsätter:

– Annars blir det allt vanligare med vanlig skidbindning på skridskoskenan. Då använder man sina skidpjäxor och får hälen fri.

Lennart Fyrk, även han Vintervän, bryr sig inte om fria hälar. Han stoppar ner foten i en hård slalompjäxa.

– Jag tänkte prova mitt draksegel. Det är flera år sedan jag använde det men jag kunde inte låta bli en dag som denna.

Han föredrar att åka på spegelblank sjöis för att få gott om utrymme att vända med vinden. Banor såsom Brunnsjöns, är inte lika bra - men man tager vad man haver.

– Jag ska försöka undvika att krocka med någon, flinar han.

Exakt hur många som deltar i Vintersöndagen är svårt att säga - folk kommer och går under de fem timmar arrangemanget pågår.

– Det måste vara flera hundra på isen just nu, kommenterar ett par herrar. Men nu när det börjar snöa tror jag folkmängden kommer att minska.

Arrangören hade planerat för instruktion om hur man slipar skridskor, vallar skidor och tar sig ur vintervakar, men de flesta besökare verkar redan bevandrade i konsten, så det får bero denna dag.

– De tycks ha fullt upp ändå, säger Fyrk belåtet. Vi är väldigt nöjda med dagen.

Medlemmar från Södra Dalarnas Radioflygklubb är inbjudna att demonstrera modellflygning. Arrangören har plogat upp en landningsbana i den 35 centimeter tjocka isen - Brunnlanda.

– Det är en mycket bra landningsbana, konstaterar ordföranden Ulf Höglin.

– Vinden blåser lite snett i dag så vissa av våra lättare plan har svårt att flyga. Men det har varit mycket folk här för att titta.

Det finns förstås även förtäring att få - korv, kaffe och fika. Rune Holst från Säter gräddar kolbullar på en stekplatta som eldas med vedträn.

– Kolbullar är ganska populärt. Jag använder bara vetemjöl, vatten och fläsk. Förr i världen kunde rallare, flottare, skogshuggare och kolare livnära sig halvårsvis på denna föda.