Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinstlott för riskbenägna elkunder

De senaste tre åren har kunder med rörligt elpris varit elmarknadens vinnare. Men nu kan det vara läge att låsa igen.

Nio tusen kronor – det är vad en villaägare med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar (kWh) och rörligt elpris har sparat över de senaste tre åren jämfört med de som haft fast elavtal, enligt elbytarsajten Elskling.

– Vintrarna blev inte så kalla som man befarade under hösten, och kärnkraften har fungerat bättre än man räknade med. Därför har de som vågat ta risker och satsat på rörligt pris tjänat på det, säger Faraz Azima, vd för Elskling.

Vad som är en klok taktik för framtiden är däremot svårt att sia om, enligt Faraz Azima.

– Det är omöjligt att veta för en konsument. Många värderar tryggheten i att veta sitt elpris i förväg, och för dem är ju valet givet, säger Faraz Azima, som själv har rörligt elavtal.

Men kanske är det läge även för de mer riskbenägna att låsa elpriset nu. Det rörliga priset och marknadens förväntningar om prisutvecklingen framöver ligger nu på ungefär samma nivå, runt 35 öre per kWh, vilket kan ge förmånliga fastprisavtal.

– Förra året fick kunderna ta ställning till prisskillnaden mellan rörligt och fast pris – det kostade lite mer att teckna fast – men i år behöver de inte betala någon extra premie.