Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinsten i vården räddade mitt liv

/

Annons

"Grattis till överlevnaden, älskade pappa." Så stod det på ett kort jag fick i måndags. Vi firade att det var exakt tio år sedan jag kom hem från sjukhuset efter sex månaders cellgiftsbehandling.

Kortet fick jag av min näst äldsta dotter, som fyllt tio år en vecka tidigare.

Skattepengar kan användas på rätt sätt till rätt saker. Det vet jag av egen erfarenhet. Jag har svensk sjukvård att tacka för mitt liv.

För att aldrig glömma det har jag tatuerat in M74 på min överarm. Så hette den avdelning där jag vårdades på Huddinge sjukhus, samtidigt som min fru var gravid med vårt andra barn.

När jag blev sjuk undersökte jag om det fanns bättre vård utomlands. Med en cancertumör som kunde fördubblas över en helg var det värt att kolla upp.

Det visade sig att innanför den deprimerande utsidan på Huddinge sjukhus fanns världsledande cancerläkare. De hade sällskap av undersköterskor och sjuksköterskor, som gjorde det där halvåret i slussen mellan himmel och helvete till en upplevelse att vara tacksam över. Änglar, allesammans.

Jag har fler att tacka för mitt liv, men de lovsjungs inte så ofta. Inte i dessa tider när vinst i välfärden är ett fult begrepp för många.

En sak vet jag. Utan vinst i vården hade jag inte kunnat skriva den här krönikan.

Apparaten som gjorde det möjligt att skiktröntga min kropp. Manicken under huden som cellgifterna sprutades in genom. Sprutorna som stacks in i ryggmärg och benmärg. Framtagna på vinstdrivande företag, av människor av kött och blod.

Precis som den där cocktailen av cellgifter, som räddade mitt liv, och gjorde så ont. Morfinet, som gjorde det möjligt att uthärda smärtan.

Det kan inte finnas någon rimlig skillnad mellan sådana vinstdrivande företag och andra inom välfärden, oavsett om det är sjukhus, äldreboenden eller skolor.

Därför blev jag glad när jag läste vad skuggfinansministern Magdalena Andersson sagt inför Socialdemokraternas partikongress i april: "Det vi vill uppnå inom välfärdssektorn är hög kvalitet, valfrihet och att skattepengar används effektivt. Att förbjuda vinst är inte det enkla svaret."

Tatueringen på min överarm kommer inte att få sällskap av några företagslogotyper. Men ibland tänker jag att mina döttrar och jag borde åka till läkemedelsbolagen med ett fång av rosor och dela ut dem till receptionisten, assistenterna och forskarna. Och till cheferna och aktieägarna, som ofta får skit för att de vill ha vinst.

Deras vinst blev också min och min familjs. Deras strävan gynnar oss alla.

Tack för överlevnaden.

Martin Borgs

Mer läsning

Annons