Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinokurov vann i Pyrenéerna

Annons

Kazaken Alexander Vinokurov vann den 15:e etappen i Tour de France. Men det var unge Alberto Contador som vann åskådarnas beundran.

Dansken Michael Rasmussen behåller dock ledningen.

På söndagens bergsetapp blev Alexander Vinokurov bara 81:a, nästan halvtimmen bakom Alberto Contador och Michael Rasmussen, och kazakens chanser till en slutseger i Tour de France försvann. På måndagen fungerade benen igen och efter flera attacker och långa utbrytningar tog han hem den 196 kilometer långa etappen mellan Foix och Loudenvielle-Le Louron i Pyrenéerna.

Det var dock där bakom som spänningen fanns. Hela toppgänget fanns med i huvudklungan. Attackvilligast var totaltvåan Alberto Contador, 24, som innehar den vita ungdomsledartröjan. Han fick med sig Rasmussen, som i sin gula ledartröja kallas den lille kycklingen, uppför sista berget och grillade denne om och om inför mängder av galna spanjorer som tagit sig över gränsen. Rasmussen blev dock inte stekt och duon rullade i mål nere i dalen fem och en halv minut bakom Vinokurov. Mellan de två skiljer det fortfarande 2.23.

I sammandraget tappade trean Cadel Evans, fyran Levi Leipheimer, femman Andreas Klöden och sexan Carlos Sastre alla 56 sekunder till toppduon och ligger nu mellan fyra och sju minuter efter Rasmussen.

Tisdagen är vilodag och på onsdagen ska cyklisterna ta sig an de 218,5 kilometerna från Orthez till Gourette Col d'Aubisque via Spanien med fyra tuffa klättringar varav två är gränspass. Efter Contadors friska cykling på måndagen lär Rasmussen känna en viss oro inför den bergsetappen.

En som inte hoppas på det är internationella cykelförbundets ordförande Pat McQuaid.

TT

Mer läsning

Annons