Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnaren i Geologiskt arv utsedd

Vinnaren i Sveriges geologiska undersökningars tävling Geologiskt Arv är utsedd och det blev inte Styggforsen i Boda som var en av de tio kandidaterna.

Annons

T io kandidater från hela Sverige har kämpat om titeln som landets mest spännande och värdefulla naturformation. I samband med geologikonferensen GeoArena i Uppsala utsågs under onsdagen Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Mariestads kommun till vinnare i tävlingen Geologiskt arv 2012.

Geologiskt arv 2012 är en ny tävling för att utse Sveriges mest intressanta geologiska naturformation. Många av kandidaterna är välkända turistmål, andra är okända för den bredare allmänheten. Alla med det gemensamt att de har något viktigt att berätta om varför Sverige ser ut som det gör.

Motiveringen till att Qvarnstensgruvan Minnesfjället segrade var att platsen "erbjuder en fantasieggande koppling mellan geologi, kulturhistoria och ekologi. Här finns en ambitiös besöksverksamhet med ett uttalat miljöprogram."

Styggforsen var en av de tio geologiskt intressanta platser som deltog i tävlingen.