Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinn/vinn när valet närmar sig

Sedan urminnes tider har man försökt förutspå framtiden för att anpassa sitt handlande. Frågan är aktuell även i dag, för varje individ och för hela samhället. Vilket ekonomiskt utrymme finns det för de närmaste åren?

I romerska riket hade man präster som undersökte offerdjurens inälvor för att förutspå framtiden. I dag skulle ingen tro på sådant primitivt hokuspokus. Ett modernt samhälle kräver moderna vetenskapliga metoder. Hur ser de ut?

Finansministern Anders Borg har uppskattat att det ekonomiska utrymmet nästa år är betydligt större än vad man trodde tidigare. Socialdemokraternas Magdalena Andersson har konstaterat att det beror på att valet närmar sig. Den moderna prognosmetoden utgår alltså från tiden fram till valet. Tiden knackar man in i en matematisk ekvation, helst exponentiell, och vips har man ett trevligt resultat.

Metoden är säkert godkänd i brett politiskt samförstånd. Ju större utrymme desto mer satsningar kan både regeringen och oppositionen lova. Vinn/vinn metoden gäller. Skattebetalarna står för notan.

Jaro Potucek

liberal från Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare