Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverken hotar pilgrimsfalken

Sedan 2004 har Fågelklubben Vingarna jobbat för att återuppbygga stammen av pilgrimsfalkar i Vansbro kommun. Nu hotas fåglarna av den planerade vindkraftparken.

Fågelklubben Vingarna inledde 2004 ett projekt med Leksands Fågelklubb och Svenska Ornitologiska Föreningen som gick ut på att återuppbygga stammen av svenska pilgrimsfalkar. Man utsåg då ett lämpligt område där fågelklubbarna sedan placerade ut en voljär, ett slags konstgjort bo, med tre ungar i. Detta fortsatte i tre år och det fjärde året kunde deltagarna i projektet bevittna hur pilgrimsfalkarna själva började häcka på platsen.

Sedan starten har 14 ungar fötts fram men nu hotas områdena där pilgrimsfalken häckar på grund av den planerade vindkraftparken. Pilgrimsfalken är sedan många år tillbaka en rödlistad art vilket innebär att man måste ta hänsyn till dem. Kommunens beslut om den kommande vindkraftparken oroar och förvånar därför Jan-Olof Granberg från fågelklubben Vingarna.

– Det kommer med största säkerhet att störa pilgrimsfalken, vilket inte alls är bra. Jag fattar inte att kommunen gått med på det här.

Det finns två kända häckningsställen i Vansbro kommun, ställen som båda ligger inom ramen för den planerade vindkraftparken. Enligt Svenska Ornitologiska Föreningens policy om vindkraft kräver pilgrimsfalken en skyddszon på minst två kilometer, en skyddszon som inte kommer hålla vid bygge av vindkraftparken. Detta är något som Jan-Olof har svårt att förlika sig med och något han tycker strider mot kommunens egna mål.

– I kommunens Utvecklings- och översiktsplan kan man läsa att vindkraft inte bör byggas ut om konflikt med till exempel kultur- och naturvärden uppstår. Byggs dessa vindkraftverk är det dock just detta som sker.