Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsmöte lockade många

På onsdagskvällen hade kommunen kallat till ett allsidigt möte om vindkraftsplanerna i Vansbro kommun. Nu uteblev gruppen "Borta med Vinden" och därmed fick publiken ta del av mest positiva effekter av vindkraften. Huvudnumret var Lars Thomsson, som är nationell vindkraftsamordnare och hann tog upp det mesta av den planerade mötestiden.

Mötet inleddes med att Lars Thomsson höll ett långt föredrag om hur de byggt vindkraftparker på Gotland och han berättade om alla de positiva effekter detta har haft. Han menade att mycket till framgången på Gotland ligger i att det hela pågått under 30 år och att 2000 gotlänningar är delägare i vindkraften, på vissa ställen i så stor omfattning som 50 procent.

På Gotland finns det i dag 177 vindkraftverk och tanken är att det ska bli 400 inom några år och då klarar gotlänningarna sitt elbehov på egen hand.

Han framhöll vidare att den befarade turistminskningen har uteblivit helt på Gotland, det är lika mycket turister nu som innan byggnationen av vindkraftverken.

han betonade vidare att bygdepengen är liten, men har inneburit mycket för små föreningar som aldrig tidigare kunnat få några pengar. Han höll på i cirka 45 minuter och skulle sedan följas av ytterligare tre experter som skulle berätta om vindkraftsatsningen utifrån sitt perspektiv. Detta skulle ske på en timme och sedan skulle det bli några minuter över till frågor. Det muttrades i publiken och konferenciern Christer Gruhs fick ändra i programmet och publiken fick börja ställa frågor

En av frågorna som dök upp var hur han räknade om han trodde att 6800 innevånare i skulle kunna få fram 2,3 miljarder kronor för att bli delägare. Besökarna ville även veta vad som händer efter att de gjort sitt och Lars Thomsson berättade att det kommer inte att synas efteråt, men någon undrade om det även gäller de vägar som ska byggas upp på berget. Det fick besökarna inget klart besked om.

Under mötet var även Agneta Wenell, näringslivschef i Ockelbo, med och berättade om vilka effekter bygget av 66 vindkraftverk i Jädraås har haft på näringslivet.

– Det har gett en hel del jobb, framför allt under byggfasen, men även annat som måste anses som positivt, bland annat ordnas det bussresor upp till vindkraftsparken och det var det ingen som räknat med, poängterade Agneta Wenell.

Björn Risby, Bergvik Skog, poängterade att satsningen i Vansbro är lika stor som pappersmaskin 12 som byggdes i Kvarnsveden.

Leif Stefansson i publiken tyckte nog att jämförelsen haltade något, och undrade hur många jobb den gett i Borlänge i förhållande till de 30 jobb som det pratas om i vindkraftsparken.

När mötet dragit över en kvart var det fortfarande många av de 200 besökarna i Teatern som inte fått svar på sina frågor, men då blåstes mötet av.