Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftpark på Kyrkberget överklagas

RES Skandinavien AB står bakom ansökan om att bygga elva vindkraftverk på Kyrkberget inom Norra Venjans besparingsskog.

Byggnadsnämnden i Mora kommun har beviljat byggnadslov.

Det aktuella området ligger precis vid gränsen mellan Malung-Sälens och Mora kommuner.

Vindkraftverken kommer att ligga på Morasidan men den närmaste bebyggelsen ligger på Malung-Sälen-sidan. Det är fritids- och fäbodbebyggelse i området kring Lyberget-Lybergsgnupen i Malung samt Oxberget och Bulyberget i Lima.

- Det är vi på Malungsidan som i första hand påverkas av utbyggnaden. Därför borde ett informationsmöte ha hållits i Malung, anser Hans Boström, stugägare vid Lybergets fäbod och en av dem som överklagat byggnadslovet.

Som närmast kommer några av de planerade vindkraftverken att stå drygt 50 meter från kommungränsen, det vill säga rotorbladen kommer nästan att tangera kommungränsen. Åtta av de planerade verken kommer att stå i stort sett i en nord-sydlig rad längs kommungränsen.

Avståndet till närmaste fritidshus, som ligger på Limasidan, är mindre än en kilometer. Huset ligger vid Sigsjön och byggdes en gång i tiden av skidkungen Sixten Jernberg. I dag är det sonen Edy Jernberg som äger stugan och han har också överklagat byggnadslovet.

- Den rovdrift av våra naturområden som just nu pågår, med utbyggnaden av vindkraft på känsliga platser, börjar likna den process som våra älvar en gång utsattes för, anser Edy Jernberg.

De klagande fastighetsägarna menar att den planerade vindkraftparken på Kyrkberget kommer att innebära stora och (för)störande ingrepp i miljön.

Under byggtiden kommer det att krävas omfattande och bestående ingrepp i en känslig miljö, med myrmarker och små holmar, för att bygga vägar till området och fundament för tornen.

När allt sedan är klart har man dessutom de elva höga vindkrafttornen, uppåt 140 meter höga med rotorbladen inräknade, samt stolpar och kraftledningar.

- I byggnadslovet har man inte tagit hänsyn till de sammanlagda värdena avseende natur, kultur, friluftsliv och turism. Större delen av vindkraftanläggningen skulle komma att ligga inom ett planerat naturreservat med höga skyddsvärden. Detta har inte byggnadsnämnden tagit hänsyn till, hävdar Ronnie Jensen i sin överklagan.

Han tycker att vindkraftparker i stället borde koncentreras till områden, som redan är exploaterade och utbyggda med master av olika slag. Till exempel Sälenområdet med alla skidliftar och telefonmaster.

- Lämna det fantastiska Kyrkberget med omgivningar i fred! uppmanar han.

Vindkraftparken ligger också nära Gnupens naturreservat och utsiktspunkten vid Gnupens förkastningsbrant. Därifrån har man en milsvid utsikt och i klart väder ska man kunna se ända upp till Städjan.

Malung-Sälens kommun har uttryckt farhågor för att vindkraftverken ska bli synliga från utsiktsplatsen, men har inte överklagat byggnadslovet.