Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftens frånsida

Annons

Eon planerade 27 vindkraftverk i Hofors och Hedemora i Tjärnäsprojektet. Hofors kommun har sagt nej och vi hoppas Hedemora gör likadant. Ingenting är bra med vindkraft som kallas förnybar.

Ett problem i det här är att ingen diskuterar hur miljövänlig teknik egentligen är. I all modern teknik och elektronik, mobiler, datorer, hybridbilar finns det så kallade sällsynta jordartsmetaller som blivit en förutsättning för det moderna samhället.

Vindkraftverken och solcellerna som kallas grön energi innehåller mängder med de här ämnena. Brytningen av sällsynta jordartsmetaller sker i huvudsak i Afrika och i Kina.

USA lade 2002 ner brytningen i Mountain Passgruvan eftersom den är så miljöförstörande, Australien och Brasilien har förbjudit brytning av vissa jordartsmetaller och Kina har (nästan) monopol på brytning och raffinering av sällsynta jordartsmetaller med katastrofala miljöproblem som följd där hanteringen sker.

Miljövänliga Sverige exporterar miljöproblemen, låter någon annans miljö förstöras för att behålla vår egen miljö ren. Forskarna Mikael Höök och Hanna Vikström skriver i tidningen Ny Teknik att de sällsynta jordartsmetaller som används i vindkraftens turbiner smutsar ner lika mycket som uranbrytning.

Grundproblemet i det här är att miljövänner och miljövänliga måste inse att miljöproblemen inte låter sig lösas med teknik eller ny teknik som bara flyttar nersmutsningen någon annanstans. Tänk på det.

Lena Thomsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare