Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vindkraften räddningen för jobben"

– Halleluja, vindkraften är vår räddning!
Det säger ringvalsare Susanna Hanson som är en av Ovako Tube & Rings 620 anställda.
I Hofors pågår de största investeringarna hittills.
Det beror på främst vindkraften.

Från Borlänge, Falun och Hedemora pendlar dagligen 190 personer till jobb i Hofors.

Susanna Hansson är en av dem som gläds över att åren av nedgång och personalneddragningar är bruten.

Tube & Rings vd Carl Michael Raihle berättar att Ovako de senaste åren investerat 36,5 miljoner euro, över 300 miljoner kronor, och årligen underhållsinvesterar för mellan fyra och fem miljoner euro.

Och den nya investeringen i ringverk 11, värd 85 miljoner kronor, är strategiskt inriktad på vindkraften när verket står klart 2013.

– Vad vi har i Hofors är ett rent götbaserat stål med bra utmattnings-, seghets och mekaniska egenskaper. Med detta stål kan vi tillverka slitstarka och hållbara ringar. Just i vindkraftverken är det sådana egenskaper som våra slutkunder är ute efter. 100 meter upp i luften vill man inte ha några haverier. Våra ringar är inte billigast, men bäst och det säger också våra kunder, säger Raihle.

Ringarna som Ovako tillverkar används i kullager som bland annat SKF tillverkar åt vindkraftföretaget Vestas. Det företaget sätter upp sina största landbaserade vindkraftverk på tre megawatt i Jädraås.

– Våra investeringar i ringverken började 2008 och efterfrågan växer kraftigt. De kommer att fyr-femdubblas de närmsta åren. I dag står vindkraften för fyra procent av Sveriges elproduktion och 2020 ska den stå för 15-20 procent. Tyskland ska avveckla kärnkraften och satsar ännu mer på vindkraften. Vår potential är enorm, konstaterar Carl Michael Raihle, som har alla Europas vindkraftstillverkare som Vestas, Siemens och Alstom som slutkunder.

Investeringen i ringverk 11 är mycket framåtsyftande. De ringar som sitter i Vestasverken i dag klarar man av att tillverka i Hofors, men de prototyper som utvecklas för havsbaserad vindkraft är dubbelt så effektfulla.

– I sex megawattsverk eller större blir det tal om ringar med en diameter på upp till fyra meter jämfört med dagens största på 2,5 meter. Helt plötsligt står vi i Hofors inför utmaningar vi aldrig tidigare mött, transporterna. Hur ska man leverera en ring på fyra meters diameter på väg eller järnväg, antagligen måste de transporteras lutande. Men det kommer vi at lösa, säger Raihle som säger att vindkraften i dag är en mindre del av verksamheten i Hofors.

Ringvalsaren Susanne Hansson började jobba på Ovako 2004. Hon berättar att det tar tre år att lära sig behärska hantverket. När tidningen är på besök så lyfter truckföraren ut det 1200 grader varma ämnet och placerar det i Susannes ringvalsverk. En minut senare har hon valsat den klar och kör ut den på mätbordet där hon kontrollerar den 1000 gradiga ringen.

– Det är ett skönt jobb på vintern. Jag får gratis bastu varje dag, skrattar hon när hon tagit av sig skyddskläderna och återvänder till sin manöverhytt. Hon gläds över att det byggs allt fler vindkraftverk.

– Vindkraften blir räddningen för våra jobb.

.