Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vind i seglen för mikrofonmakaren i Bispberg

Den ansedda facktidskriften Studio skriver om Ehrlund Microphones mikrofon EHRLUND EHR-M att den är "högintressant" och att "älskar du verkligheten och vill spela in den som den är, lär du få svårt att hitta ett bättre verktyg." I en stuga i Bispberg utanför Stora Skedvi huserar Göran Ehrlund, upphovsmannen till denna prisade konstruktion.

Göran är tekniker och har arbetat i olika studiosammanhang i hela sitt liv, och hans öron har alltid stått vidöppna inför nyanser i ljudet. Vidöppet har det alltid även varit för hans uppfinnarglädje och eftersom det alltid finns utrymme för förbättringar i ljudvärlden, så frodas hans idéer.

- Jag ville få bort ogynnsamma resonanser i ljudbilden och experimenterade mig fram till den här mikrofonen, berättar Göran och plockar fram olika formade metallföremål som ger ifrån sig klanger. Han slår först på den fyrkantigt formade tingesten och sedan på den trekantiga. De har en märkbar skillnad i klangen.

- Min mikrofon har ett triangelformat membran som reducerar de resonanser man inte vill ha. Vad som sker är att det som stör dödas mer effektivt i den triangulära formen, förklarar Göran.

Arbetet med att utveckla mikrofoner har väl alltid på ett eller annat sätt funnits i Görans arbete, men det är på senare år som han etablerat innovation och produktion och fått gott renommé i branschen. Vägen dit har emellertid varit kantad av svårigheter och han är mycket kritisk till myndigheter som oftare stjälper än hjälper.

- Organisationer som Exportrådet, Svenska Handelskammaren och Almi är oerhört trubbiga och försvårar dramatiskt för uppfinnare att etablera och skaffa sig en marknad för sina idéer. De är mer intresserade av att stötta stora och etablerade företag. Jag gör mycket affärer med USA och de är alldeles förstummade över vilket konstigt land som Sverige är.

Efter att ha provat sig fram etablerade han ett samarbete med en verkstad i Torshälla som gör alla detaljer och elektronikföretaget Research Electronics i Siljansnäs som bygger ihop dem.

Görans envishet har gett utdelning och i dag fungerar allt mycket smidigare. Mikrofonerna har köpare över hela världen och Tyskland och Schweiz tillhör de största kunderna. Tyskarna är nitiska kvalitetssäkrare och har på så sätt hjälpt Göran med sin produktutveckling. Riksradion är en annan återkommande kund som varit till hjälp med en kunnig och utvecklingsavdelning som han fått god respons från. De två stora musikcentra i väster har också fått upp ögonen för mikrofonerna.

- Det sista halvåret har marknaden ökat grymt mycket i USA, speciellt i Nashville och i Kalifornien. Framgången inom marknaden beror mycket på mun-mot-mun-metoden bland musiker, berättar han. Som exempel nämner han den amerikanske gitarristen Andy Reiss, som har en gitarrkollektion i världsklass. Den svenske cellisten Lars Danielsson tar med sig en pick-up på turné och hyr instrument på plats. Ljudgarantin ligger i mikrofonen.

Framtiden då? Göran arbetar ständigt på nya idéer med nya projekt som han vill hålla hemliga. Nästa generation mikrofoner är redan på gång, "twinteknik" handlar det om. Denna mikrofon har en förstärkare på var sida för att så ytterligare sänka bruset. Den kommer att vara färdig till hösten och han har redan fått beställningar på den.

Att Göran hunnit fylla pensionär betyder inte att han lutar sig tillbaka, nya idéer frodas och tar form och kommer att fortsätta att så göra inom överskådlig tid

- Jag kommer att fortsätta att utveckla så länge jag lever, jag vill göra bra grejer. Det är fascinerande att testa naturlagarna och komma upp med någonting nytt. Nu har jag även betalat av skulder för patent som jag tagit och allt flyter på bättre än någonsin.