Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilt i Falu centrum - utter siktad på hal is

En smidig och smal krabat siktades på måndagens kväll i Faluån.
Han eller hon hade lång svans och simhud mellan tårna.

Det går vilt till i centrala Falun, åtminstone på djurfronten. En berguv sitter och hoar in reviret i Kristine kyrktorn, och under Kristinebron visslade och snörvlade en utter på måndagskvällen.

– Tjejen som stod bredvid sa i alla fall att den lät, själv hör jag så dåligt, men jag stod och tittade på den längre, säger Per-Olof Ersson.

Det var vid 17.30-tiden på måndagen som han spanade in den håriga simmaren i Faluån. Uttern dök upp och ner från iskanten där Bryggkaféet brukar öppna om somrarna, vid Fisktorget.

– Han sam och höll på, det var roligt att se, säger Per-Olof Ersson.

Uttrar är vanligast längs Norrlandsälvarna. Enligt Naturhistoriska museets webbsida så är det pigga och lekfulla djur som oftast är skymningsaktiva och därför kan vara svåra att få syn på. De tillbringar den mesta av tiden i eller i närheten av vatten.

Uttern äter framför allt fisk, men under vissa perioder är grodor en mycket viktig födokälla. De kan även äta kräftor, fåglar och mindre däggdjur.