Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaägare överklagar undersökningstillstånd

Australiensiska Drake Resources har beviljats ett undersökningstillstånd nära Falu gruva men på undersökningsområdet finns 240 villor, flera företag och så Europavägen. Villaägare överklagar tillståndet.

Australiensiska Drake har beviljats ett undersökningstillstånd som kallas Falun nr 104 som gäller till 9 september 2015. Det är ett ytmässigt litet område på 79 hektar från Pilborondellen upp till Pilbo/Samuelsdal men just här står villorna tätt ovanpå berget.

Villaägare efter Nämndemansvägen har överklagat Bergsstatens tillstånd till Förvaltningsrätten i Falun:

"Inom det beviljade undersökningsområdet finns 240 villor och flera företag samt att genom området löper en Europaväg. Vi vill att undersökningstillståndet dras tillbaka".

På den gravitationsundersökning som Drake tidigare redovisat ser det ut som om en av kropparna med mineraliseringar går in just under detta område.

– Det jag tror att vi ser under Falun nr 104 är en fortsättning av samma mineralisering vi undersökt nära Falu gruva. Området borrades under 1980- och 1990-talet nerifrån gruvan så den mineralisering vi redan undersöker går in i det nya området vi vill undersöka, sa Leif Löfberg, talesman för Drake Resources när bolaget sökte tillstånd att undersöka det område som tidigare det danska bolaget Scandinavian/Eastern Highlands haft tillstånd till att undersöka.

Det Drake Resources vill leta efter är guld och koppar.