Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill utbilda läkare på Brunnsvik

Ken Swedenborg föreslår att det på före detta Brunnsviks folkhögskola startas en utbildning för sjuksköterskor och läkare som kommit hit som flyktingar.

Idén framförs i ett så kallat medborgarförslag till landstinget. Ken Swedenborg, talesperson för partiet Folkkampanjen för sjukvården, hänvisar till ett projekt i Kalmar.

Ken Swedenborg skriver i förslaget:

"Det kommer rätt många asylsökande med högre sjukvårdsutbildning till vårt län, men vägen till en svensk legitimation är lång. Genom ett värdefullt pilotprojekt som Kalmar landsting har lanserat, kan tiden kortas ned en del. Just nu pågår denna utbildning på två folkhögskolor i Kalmar län.

Ett 30-tal elever lär sig både vanlig svenska, men även ord och uttryck som krävs för att jobba inom sjukvården. I kombination med vårdpraktik och studiebesök ska tiden fram till svensk legitimation och vårdjobb kortas betydligt."

Ludvikabon Ken Swedenborg tycker att Landstinget Dalarna bör följa Kalmars exempel och lokalisera en sådan utbildning till Brunnsvik.

"Genom att 'flyktingläkare' och 'flyktingsjuksköterskor' får gå bredvid sina svenska kollegor, kan de göra preliminära bedömningar som sedan handledarna verifierar. På så sätt kan vården dra nytta av flyktingarnas erfarenhet och sjuka flyktingar kan få berätta på sitt eget språk."