Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill stoppa utnyttjandet av utländska bärplockare

Bärplockarverksamheten i svenska skogar är delvis en synisk människohandel organiserad av mörkskygga element - som måste stoppas. Det menar riksdagskvinnan Ann-Britt Åsebol (M).
– Rikspolitiskt är det helt tyst om detta. Vi måste göra något. Det här får inte fortgå, säger hon.

Under sensommaren och hösten har många missförhållanden som drabbat bärplockare - från främst Bulgarien - blottlagts i medierna.

– Men inget händer politiskt. Det finns ingen politisk debatt om detta. Människor far illa, men rikspolitikerna tiger, säger Ann-Brit Åsebol.

Problemet har funnits i många år.

– I Sverige behöver vi folk som kommer hit och plocka våra bär. Alltför få svenskar gör det för att bärindustrin ska kunna få in tillräckligt med råvaror. Men detta får inte ske till priset av människovärdet. Tidigare var det thailändare som flögs hit för att plocka bär i våra skogar. Problemen kunde vi åtgärda genom krav på justa förhållanden via arbetstillståndsförfarandet. Men nu kommer det EU-medborgare, i år bulgarer, som också far lika illa i skogarna. Så här kan det inte vara, säger Ann-Britt Åsebol.

Hon pekar på att många luras till Sverige med löften om stora förtjänster.

– Men verkligheten är att situationen kan liknas vid ren människohandel. Bärplockarna måste först plocka bär för att täcka de kostnader som småbossarna haft för att föra dem till Sverige. Passen tas i många fall om hand, som en slags pant. De tvingas jobba länge, de bor dåligt och lever allmänt miserabelt i skogarna. Det här måste få ett slut. Det är inte värdigt ett land som Sverige, säger hon.

Även skogsägarna drabbas av situationen.

– Jag talade häromdagen med en skogsägare. Han driver jaktverksamhet för folk som betalar för att jaga. Det kan han inte göra just nu, eftersom jaktmarkerna är fulla med hundratals bärplockare. Utöver detta finns många dokumenterade fall på omfattande nedskräpning, vilket är det minsta problemet i sammanhanget, säger hon.

Ann-Britt Åsebol ska nu driva frågan i riksdagen.

– Jag känner det som min plikt att agera. Jag ska därför skapa opinion i riksdagen. Skriva motioner och uppvakta berörda departement - det vill säga justitie-, arbetsmarknads- och finansdepartementet. En väg att gå är se hur byggsektorn i Sverige löste sina liknande problem tidigare när utländska byggarbetare utnyttjades inom byggsektorn i Sverige, säger riksdagsledamot Ann-Britt Åsebol (M).