Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill spara på skolmaten

Maten inom skola och förskola ska kosta mindre.
Det är en av åtgärderna som föreslås för att minska underskottet i barn- och bildningsnämnden.

Barn- och bildningsnämnden i Borlänge har ett underskott på 43,5 miljoner kronor. Det måste man göra något åt. Nämnden har fått i uppdrag att i juni berätta för kommunstyrelsen vad man planerar för besparingar för elevhälsa, skola och förskola. Nu har man ett förslag klart.

Listan på förslag handlar mest om att räkna upp vad som ska ses över och innehåller än så länge inte så många konkreta förslag.

Lokalerna ska ses över och en möjlig effekt av detta är avveckling. Barn- och bildningsnämnden föreslår också att man ska se över hur gymnasieskolans kostnader kan minskas samt gå igenom bidraget till öppna förskolor.

– Vi har två öppna förskolor och deras ersättningar ser ut på olika sätt, säger Mari Jonsson (S), ordförande i nämnden.

En målsättning är att spara på skolans matkostnader.

– Vi ska ha en bra kvalité, men nu har vi över 70 tillagningskök. Det är inte effektivt. Små enheter är mycket dyrare än stora, säger Mari Jonsson och tillägger att hon inte pratar om ett centralkök som ska laga tusentals portioner.

Enligt kommunens förslag till budget för nästa år så får skolan mer pengar, men helst ska sparåtgärder in redan i år.

– Vi måste tänka långsiktigt. Vi varslar inte lärare nu som vi sedan måste återanställa med den nya budgeten 2016, det är inte klokt, menar Mari Jonsson.

Nämnden ska diskutera förslagen på nästa möte. Det mötet är ett extra sammanträde med budgeten som den enda punkten på dagordningen.

– Vi måste vända på alla stenar. Ingen går fri, menar Jonsson som tidigare har berättat vad underskottet beror på.