Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill lyfta tonårsflickors självkänsla

/
  • Josefin Bryngelson och Denise Wettergren Unger från Hagagymnasiet arrangerade i Cozmoz på onsdagen en temadag med syftet att stärka yngre tonårsflickors självförtroende.

Tonårsflickors osäkerhet och rädslor stod på onsdagen i fokus på Cozmoz.
Detta då två elever från Hagagymnasiet bjudit in högstadieflickor till en särskild temadag.
– Det är frågor som behövs diskuteras mycket mer, förklarar initiativtagarna Josefin Bryngelson och Denise Wettergren Unger.

Annons

Denise Wettergren Unger och Josefin Bryngelson går för närvarande sista året vid Hagagymnasiet och som projektarbete har de bägge valt att fokusera på yngre tonårsflickors osäkerhet och bristande självkänsla. Projektarbetet nådde på onsdagen sin kulmen då Denise och Josefin då arrangerade en särskild workshop-dag för flickor i årskurs åtta. En dag som flickorna från två åttondeklasser från Forssaklackskolan var inbjudna till.

– Vi kände själva när vi gick på högstadiet att det var jobbigt med alla "måsten". Man skulle t ex vara klädd på ett visst sätt och var jätterädd för att göra fel. Tanken med den här dagen är att de ska kunna komma över sin rädsla och osäkerhet. Vi tror att om man bara pratar om saken så blir problemet mindre, förklarar Denise och Josefin.

För att nå det målet genomfördes under dagen en rad olika aktiviteter där flickorna bl a skulle stå på scen och tala inför grupp, inte då minst om sina egen rädsla.

– De utsätts för lite jobbiga situationer och den vägen få ett bevis på att man kan klara det och därigenom få ett bättre självförtroende. Men vi genomför även övningar som lär flickorna att lita på varandra, berättar de vidare.

Själva menar Denise och Josefin att den här typen av ungdomssociala frågor inte diskuterades tillräckligt när de gick på högstadiet.

– Det togs upp lite grann under rubriken alkohol, tobak och narkotika, men det var väldigt lite. Egentligen skulle den här typen av frågor behöva diskuteras mycket mer och med större regelbundenhet.

De menar också att det kan vara en fördel att de själva är bara några år äldre än de deltagande åttondeklassarna.

– Absolut. Det är väldigt viktigt att man får höra från en ungefär jämngammal person att de också upplevt samma problem och rädslor men att de kommit över dessa saker. Som jämngammal kan man diskutera sakerna på ett annat sätt än med t ex en lärare eller kurator. Tanken med projektet är ju inte att lösa problemen åt flickorna utan mera att så ett tankefrö som gör att de själva växer och får ett bättre självförtroende.

Projektarbetet ska vara slutfört till jul, men redan nu har dess rykte börjat sprida sig. Exempelvis har man redan fått erbjudande om att vidareutveckla sina tankar.

– Det stämmer. Det är Tjejverkstaden på Jax som hört av sig och vill ha ett samarbete. Något vi givetvis tycker är inspirerande och ser fram emot, avslutar Denise Wettergren Unger och Josefin Bryngelson.

Annons