Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill "lösa" rovdjursfrågan genom lokalt inflytande

– Ta rovdjursfrågorna och -problematiken på allvar och skapa en förvaltning som gör det möjligt för människor och rovdjur att leva sida vid sida.
Den uppmaningen riktar Jan Perjons till politikerna i ett debattinlägg där han ifrågasätter vart rovdjurspolitiken är på väg – och där han tipsar om en "lösning".

Inledningsvis konstaterar han att när rovdjursetableringarna blir fler och sprids till nya geografiska områden är det viktigt att de ekonomiska resurserna ökar, att det avsätts pengar för bland annat förvaltning, forskning och skadeförebyggande åtgärder.

– Det gäller att arbeta med attityder, värderingar, misstroende, utanförskap och okunskap samt att få till stånd en ökad acceptans. Det kan endast uppnås genom ett ökat lokalt inflytande, vilket man skulle kunna åstadkomma genom att lyfta in rovdjuren i de i dag beslutande älgförvaltningsområdena och bilda arbetsgrupper för de olika arterna, anser han.

De ledord han nämner för en fungerande rovdjurspolitik är kommunikation, kompromissvilja, information, resurser, lokalt inflytande och förtroendebroar.

Han nämner Gyllbergsområdet som ett lämpligt forsknings- och försöksområde eftersom det enligt färska DNA-analyser hyser två vargpar samt ytterligare en revirmarkerande varg, flera etablerade järvar och en ökande björnstam.

– I både Gyllbergsområdet och Siljansnäs har årets älgtilldelning sänkts med 30 procent och kalvjakten har begränsats. Det har lett till många protester och lokala intressenter har många obesvarade frågor angående älgskötsel och rovdjurspredation., säger han.

Hans debattinlägg har skickats till berörda myndigheter, Dalarnas riksdagsmän, alla politiska partier samt till berörda intresseorganisationer. Många har redan svarat – andra har inte gjort det.

– Våra politiker måste börja lyssna även på oss som står för neutralitet och lokal traditionell kunskap, ett viktigt komplement till vetenskaplig kunskap, anser Jan Perjons och påpekar att det också måste tas större hänsyn till de närmast berördas situation.