Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill inte ha gruva i Aspeboda

Bybor i Aspeboda protesterar mot att det danska prospekteringsföretaget Scandinavian Highlands A/S återupptar sina prospekteringsaktiviteter i Falun med ett borrprogram i borrmålet Holmen i Aspeboda.

För ett år sedan slarvade Scandinavian Highlands med sina prospekteringstillstånd så kraftigt att tillståndet för dotterbolaget Eastern Highlands hade löpt ut när man skulle börja borra i Aspeboda och Samuelsdal i Falun. Men Bergsstaten förnyade sernare tillstånden. Nu har Eastern Highlands skakat fram pengar till borrprogrammet Holmen tillsammans med Östersundsbaserade Norrbotten Exploration.

Danskarna och Norrbotten Exploration har träffat ett avtal om det inledande borrprogrammet som omfattar tre borrhål med en längd av 150-200 meter för att nå borrmålet 90 meter under markytan.

Borrmålet lokaliserades genom analys av den flygmagnetiska mätning danskarna genomförde för några år sedan. Överflygningen gav ett kraftigt magnetiskt utslag på en plats som aldrig tidigare bearbetats. Träffar man målet i borrkampanjen så planerar prospekterarna för ytterligare borrkampanjer.

Holmen ligger 7 kilometer väster Falu koppargruva, data indikerar en mineralisering likt Falu gruva.

Men ett par bybor vill att Bergsstaten stoppar borrplanerna eftersom konsekvensen i nästa skede kan bli en gruva och det motsätter man sig.

Eastern Highlands hänvisar till att man har träffat avtal med den fastighetsägare som äger fastigheten där borrningarna planeras och att de som ifrågasätter borrningarna bor på en fastighet som inte ingår i undersökningstillståndet.