Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha flera alternativ inom förlossningsvården

På torsdagskvällen visades filmen "Freedom for Birth", frihet att föda på Andreasgården. Bakom visningen stod Födelsehuset Dalarna. Det är en grupp med kvinnor, som vill väcka intresse för en större valfrihet när det gäller barnafödande.

– Vi ingår som en lokalgrupp till Födelsehuset, som har sitt säte i Göteborg, berättar Linda Morén Hell, som är utbildad barnmorska och tidigare arbetade på före detta BB i Mora.

I Mora upphörde BB 2009. Officiellt har det aldrig stängts utan tillfälligt flyttats till Falun på grund av läkarbrist. Men före detta BB i förlossningsavdelningens lokaler på Mora lasarett är nu ombyggda till dagoperation.

I praktiken finns det dock endast en förlossning i länet. Blivande mödrar har ingen valmöjlighet.

Representanterna för Födelsehuset Dalarna vill få fram möjligheten till fler alternativ.  I dag är alla hänvisade att åka ned till förlossningen i Falun i en omgivning av högteknologi.

I juni var kvinnogruppen från Dalarna på ett studiebesök hos Födelsehuset i Göteborg och torsdagens träff i Mora var ett led i att öka medlemsintresset till lokalgruppen.

Det var många besökare, på mötet, som under kvällen fick se filmen. Den visade att kvinnor ska och har rätten på sin sida när det gäller att ställa krav på hur de vill ha sin förlossning. Efteråt uppstod en intressant diskussion om förlossningsvården bland dem som deltog under torsdagskvällens träff.

– I Norge, Danmark och Tyskland är det mera accepterat med närvaro av endast barnmorskor under en förlossning. I Norge finns "födelsestugor" och ett annat alternativ är att föda hemma.

I Stockholm har blivande mödrar möjlighet till ersättning om de väljer ett alternativ till att föda på förlossningsavdelning. De får pengar, av landstinget, som täcker kostnader för en barnmorska. I övriga Sverige måste blivande mödrar själva betala den kostnaden ur egen ficka.

– Namnet Födelsehuset står för vision om helhetssyn och kontinuitet i vården under graviditet, förlossning och spädbarnstid. En vård som utgår från föräldrarnas önskemål och behov. 

Enligt Linda Morén Hell vill den lokala gruppen Födelsehuset medverka till mer kontinuitet, större valfrihet och en mänskligare närvaro inom förlossningsvården.