Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill försöka återskapa gamla Avesta

Sex-sju personer, bland annat Avestakoncernens förre koncernchef Per Molin uppbackade av riskkapitalbolag försöker köpa loss de svenska delarna av Outokumpu.

De har EU-kommisionens öra men Outokumpu svarar än så länge med tystnad och IF-metallfacken följer noga utvecklingen men lämnar inga kommentarer i dagsläget.

– Det är enda vägen att säkra lönsamhet i Outokumpus svenska verksamhet och undvika nedläggningar. Jag ser en risk att Outokumpu svälter ut de svenska enheterna för att gynna volymproduktion av standardprodukter i Torneå”, säger Eric Blomgren, nu pensionär men tidigare ordförande för IF Metall vid anläggningen i Nyby, Torshälla.

– Jag förstår och delar Erics oro. Det är en uppenbar risk att de svenska delarna kommer i kläm och kanske är Nyby den del som kläms ihjäl först, säger Per Molin.

Molin var tidigare vd för Nyby-Uddeholm, Avesta-Sgheffild och med 50 stålår i ryggen vet han vad han pratar om. Nu när Outokumpu inte lyssnar officiellt så går man ut och berättar om räddningsauktionen för det svenska rostfria specialstålet.

De har arbetat för att frigöra de specialiserade svenska delarna från standard/bulkproduktionen inom Outokumpu som de bedömer blir ännu mer uttalad när köpet av ThyssenKrupps rostfria del Inoxum genomförs vid årsskiftet.

– I vårt första erbjudande till Outokumpu så föreslog vi att den svenska delen skulle bli ett självständigt helägt dotterbolag, berättar Eric Blomgren

De vill skapa ett nytt Avesta av den svenska verksamheten med en marknadsorienterad ledning med fullt ansvar för marknadsföring, inköp, egen balans- och resultaträkning och de tror det är räddningen och vägen för att kraftigt förbättra lönsamheten.

Outokumpu mötte detta med dövörat ända fram tills EU-kommissionen krävde eftergifter av Outokumpu för att godkänna den stora affären.

Då var man med på banan och Outokumpus ledning lyssnade liksom EU-kommissionen. Sedan slog dövörat till igen när det stod klart att Outokumpu valde att offra Terni-anläggningen i Italien för att blidka EU.

- Vi har fortfarande en dialog med EU-kommissionen och Outokumpu är därmed helt informerade om vad vi vill, säger Per Molin .

I gruppen som vill skapa "Nya Avesta" ingår också Peter Gossas, tidigare stålverkschef i Avesta och Lennart Hallergård, tidigare chef inom Avesta Sheffield. Alla har inte trätt fram ännu.

– Vi är en grupp på sju personer, som backas upp av riskkapital och vi hoppas att vårt konsortium kan lägga fram något som gör att Outokumpu får lust att sälja., säger Eric Blomgren.

De bedömer att de kan förbättra lönsamheten för "Nya Avesta" med 600 miljoner kronor och med relativt små investeringar öka solymen från 300 000 årston till 435 000.

Per Molin har presenterat gruppens analys för Outokumpus ordförande Ole Johansson och vd: n Mika Seitovirta.

Molin bedömer att det kommer att bli knivskarp konkurrens på standardrostfritt när Outokumpu-Inoxum avyttrar Ternianläggningen i Italien, förmodligen till någon kinesisk lågprisutmanare eller koreanska Posco.

Det gör att risken för klämskador fortplantar sig till Långshyttan och Avesta-Degerfors.

– Det är bråttom att skapa ett självständigt svenskt bolag inom Outokumpu med en egen marknadsstrategi att jobba nära kunderna. Det är en lösning som inte behöver kostar Outokumpu något. Om det inte sker får stora delar i Sverige svårt att överleva på sikt”, säger Per Molin.

– Tyvärr har det blivit så att den finska ståljätten Outokumpu kanibaliserar på den svenska verksamheten och flyttar produktion från Sverige till Finland.

– Långshyttan som är världsmästare på tunna specialstålsband passar inte alls in i ett standardstålbolag och den delning mellan tunnare plåt i Avesta och grövre styckeplått i Degerfors är fortfarande intakt. Nya Avesta skulle kunna bli något unikt inom sin nisch, bedömer Per Molin.

Inom Outokumpu följer IF-metallklubbarna på de fyrs stålorterna Molingrruppens försök:

– Vi har noterat vad som pågår men i koncernfacket har vi bestämt oss för att för närvarande inte ge några kommentarer, säger Bjarne Rasmussen, klubbordförande i Degerfors.

DT har dock konstaterat att de i de fyra stålkommunerna förekommer en hed del diskussioner mellan kommunala företrädare, fackliga företrädare och med lokala företagskontakter.