Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill återöppna bergtäkt

Efter Swekross konkurs har verksamheten vid bergtäkten i Kroktorp legat nere. Men nu vill Börjels Entreprenad i Hällfors ta över bergtäkten och börja krossa berg igen. För att göra det har de sökt miljötillstånd.
– Vi hoppas komma i gång lite smått redan i höst och sedan successivt öka verksamheten, säger Gunnar Börjel, ägare.

Det var i höstas som Swekross gick i konkurs och omgående avbröts både brytning och krossning vid täkten i Kroktorp. Konkursförvaltaren är inne just nu i en period där utrustningen ska säljas och en del är sålt och annat återstår. Däremot är inte Gunnar Börjel intresserad av att köpa den.

– Nej, vi har ett portabelt krossverk son en täkt nere i Hällefors, så vår tanke är att flytta utrustningen mellan de två täkterna, på det viset kan vi dra i gång lite lugnt och stilla, poängterar Gunnar Börjel.

I tillståndet har de ansökt om att få bryta och krossa en miljon ton berg under 20 år, cirka 50000 ton om året, vilket är betydligt mycket mindre än vad det förra miljötillståndet var på.

– Det är en väldigt speciell sten i berget, som är extra lämplig för att använda till beläggning, den är ljus och den är hård, det gör att vägbanan blir ljus och att det inte blir så mycket stendamm från vägen av exempelvis dubbdäck, förklarar Gunnar Börjel.

Enligt honom är det storstäderna med miljöproblem för de boende som är de främsta kunderna och där ligger marknaden i Europa och väntar.

– Vi hoppas naturligtvis på att få kontrakt med en stor kund i Europa, där dessa problem är omfattande och då kan detta utvecklas hur långt som helst, säger Gunnar Börjel.

Eftersom han har sin huvudverksamhet i Hällefors är tanken att han ska anställa någon på sikt som sköter täkten i Kroktorp.

Ärendet för miljöprövning ligger just nu hos länsstyrelsen och Gunnar Börjel har en förhoppning om att det inte ska bli några problem att få ett nytt tillstånd.

– Dels för att det är betydligt mindre omfattande och dels för att det finns ett tillstånd sedan tidigare och så fort det är klart börjar vi jobba, avslutar Börjel.