Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilket ansvar har tidningen?

Borlänge, liksom ytterligare ett antal kommuner, står inför stora utmaningar när det gäller integrationen av nya kommuninvånare med utomeuropeisk bakgrund.

Några enkla fakta som förtjänar att betonas: Nationella regler innebär att asylsökande liksom personer med nya uppehållstillstånd fritt får välja boendeort. Det betyder att flyktingströmmen inte styrs och fördelas på nationell nivå, utan genom individens fria val. Därigenom sker en koncentration till vissa kommuner där många av den enskilde flyktingens landsmän redan bor.

Den statliga ersättningen täcker inte helt kommunernas kostnader för mottagandet. Låg utbildningsnivå medför också att genomsnittlig tid till ett arbete blir särskilt lång. Ett flertal kommuner, inklusive Borlänge kommun, har både i riksmediorna och på andra vägar uttryckt uppfattningen att riksdag och regering inte på ett rimligt sätt tar ansvar för den uppkomna situationen. Men kommunerna är ändå skyldiga att agera på bästa möjliga sätt inom de givna ramarna. Tolerans mot oliktänkande och en positiv grundinställning hos allmänheten är då viktiga framgångsfaktorer.

Invandring och integration är kontroversiella områden och många kommuninvånare har åsikter med stark emotionell laddning. Att torgföra sin uppfattning i insändare i lokalpressen eller i kommentarer på nätet kan kännas viktigt. Det är också en väsentlig del av yttrandefriheten.

Varje insändarskribent har själv ansvar för innehållet. Om den publicerande tidningens hållning stannar vid detta konstaterande kan dock effekten på samhällsnivå bli destruktiv. När insändare med främlingsfientliga eller islamofobiska teman tillåts dominera blir tidningen moraliskt indirekt ansvarig för en opinionsbildning som leder till ökad intolerans mot människor med annan etnisk och religiös tillhörighet. Är det denna roll som Dalarnas Tidningar vill spela?

Vilket ansvar har tidningen för att upprätthålla balans och saklighet? Var går gränsen för när, oavsett juridiska kriterier, ett stort antal invandringskritiska insändare kan uppfattas som hets mot folkgrupp av personer med olika etnisk bakgrund? När blir den, räknat i antal publicerade insändare, massiva kritiken av ett muslimskt center i Borlänge i realiteten ett hot mot religionsfriheten? Vad gör tidningen för att korrigera de otaliga faktafel som gång på gång upprepas?

Nils Gossas (MP)

är ordförande i integrationsutskottet, Borlänge