Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken är bästa familjehunden?

Fråga:  Vi är en familj på fem personer som väldigt gärna vill ha en hund, men vi skulle vilja veta några saker först. Om man skaffar en valp på åtta veckor, hur många  "nattpromenader" krävs då den första tiden och hur långa bör de vara? Vid vilken ålder börjar den bli helt rumsren efter ordentlig träning? Vilken ras ( medelstor/ stor) anser du vara den bästa "familjehunden"?

Med vänlig hälsning

/ hundbitna familjen

Svar:  Nattrastning lika väl som vanlig rumsrenhet är väldigt olika från hund till hund. De på natten brukar upphöra ganska snart. Dagtid så är det så att ju duktigare man är med att gå ut med hunden, ju fortare blir den rumsren.

Den förstår att det är ute man ska göra ifrån sig. Man tänjer på gränsen hela tiden, och hunden kan hålla sig längre stunder.  Men det går inte att säga någon ålder när det inträffar.
Rasen är lika svår den. Man måste utgå från hur familjen ser ut, vad man ska ha hunden till, vad får hunden ut av familjen. Tycker man om att jobba med hund, eller ska det bara vara en kompis,.

Nu tycker de allra flesta hundar om att arbeta med någonting. Men läs på om raserna, fråga andra vad de tycker (inte bara för att de har en själv). Fråga uppfödare om ni får komma och hälsa på, inte bara träffa valpar för då är man redan såld, utan träffa vuxna hundar.

Besök utställningar, titta fråga, var nyfiken, då brukar man hitta den "rätta"
hunden. Jag är ledsen men jag har inga riktigt bra och självklara svar på frågan.

Lycka till i letandet.

//Inger