Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildsvinen skadar fler hundar än vargen – det skrämmer inte Jägareförbundet

/
  • Från Jägareförbundets tidning Svensk Jakts hemsida. Listan på vargdödade hundar har en egen flik.
  • Från Jägareförbundets tidning Svensk Jakts hemsida. Listan på vargdödade hundar har en egen flik.
  • Thomas Björklund, ordförande Jägareförbundet Dalarna
  • Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

Vildsvinen dödar och skadar många fler hundar i jämförelse med varg. Ändå välkomnar Jägareförbundet vildsvinens etablering.
– Vi ställer oss positiva till vildsvinens etablering i Dalarna, vargen påverkar löshundsjakten väsentligt mycket mer negativt än vad vildsvinen gör, säger Thomas Björklund, ordförande Jägareförbundet Dalarna. Han hävdar att vildsvinstammen kräver en aktiv skötelsen och förvaltning.

Annons

PREMIÄR! Den här artikeln hade du kunnat få som en pushnotis direkt i din telefon!

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

40 procent av Sveriges hundar är försäkrade av Agria djurförsäkring. På de hundarna grundar sig följande statistik.

Under åren 2012, 2013 och 2014 dödades eller skadades 439 hundar av vildsvin. Motsvarande siffra för varg var 16 hundar.

Om Agrias siffror stämmer för övriga 60 procent av Sveriges hundar så landar siffran på 1098 skadade eller dödade hundar av vildsvin. Motsvarande siffra relaterat till varg blir 40.

Innehållet på Jägareförbundets tidning Svensk Jakt domineras av vargjakt och en av de mest synliga flikarna på hemsidan heter "Vargdödade hundar".

Där går att läsa om alla vargdödade hundar sedan 2007 som kommit till redaktionens kännedom. Till exempel 2 oktober 2010:

"En gråhund dödades av varg i Svärdsjö när den skällde ståndskall på älg tillsammans med ytterligare en hund. Hunden antas ha dödats av varg från Korsåreviret."

Liknande text går att läsa om 190 andra hundar som enligt Svensk Jakt dödats av varg under de senaste nio åren. Det finns även sex bilder på hundar som är halvt uppätna av varg.

Johan Lundberg, ordförande för jägareförbundet i Gävleborg - men är inte vildsvinspopulationen ett större problem för hundägare än vargpopulationen?

– Det absolut största problemet med vildsvinen är skadebilden de gör på åkrar för bönder. Där finns ett samarbete mellan LRF och Jägareförbundet där vi tillsammans försöker göra punktinsatser för att häva stora problemområden. De massakrerar fotbollsplaner, golfanläggningar, gräsmattor. Det blir en sån enorm skadebild.

Ja det är ett annat stort problem. Men om hundar. Är inte vildsvinen ett större problem än varg med tanke på att de tar så många fler hundar?

– Jag tror att de tränade vildsvinshundarna inte är de som råkar illa ut. Det kan vara så att det är andra hundar än de som inte är tränade för att jaga vildsvin som råkar illa ut.

Så det måste vara fler människor som känner en sorg efter att ha fått sin hund dödad av vildsvin jämfört med varg.

– Ja det är klart att det alltid en medveten risk när man släpper en jakthund. Inte bara att den blir dödad av det djur du jagar, utan i värsta fall vargen som man inte jagar. Det finns många andra risker också, som trafik och tunna isar där hunden kan drunkna.

Kan det vara så att det finns ett ekonomiskt intresse från jägareförbundet med vildsvinsjakten jämfört med vargjakten. Att det finns en stor industri kring köttet på vildsvinen?

– Varje vargrevir i dag beräknas bara i rent köttvärde förstöra en miljon kronor.

Jakten i Sverige är en miljardindustri som bara i köttvärde motsvarar drygt tre miljarder. Av den summan motsvarar älgköttet ungefär hälften.

Annons