Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildsvin observerade på flera platser

Gunnar Albinsson och Marianne Andersson bor på Gubbasgården i nordöstra Hansjö. Gården ligger mot storskogen och under senare år har trädgården varit något av ett zoo.
– Tidigare har vi, förutom rådjur, hjortar och älg, även haft både björn och vargar här. Nu senast var ett vildsvin här flera nätter, berättar Gunnar och Marianne.

Annons

Det har gått ett par veckor sedan Gunnar och Marianne en morgon upptäckte att något djur bökat om i potatislandet.

– Först trodde vi att det var hjortarna som trampat runt i landet, men spåren tydde på något annat, säger Gunnar.

Nästa kväll fick de se vildsvinet för första gången.

– Vi öppnade fönstret och försökte skrämma bort vildsvinet, men det kom tillbaka hela tiden. Till slut hade den ätit upp så gott som all potatis i landet. Jag hann endast få ihop ett par kok i hörnet närmast huset, säger Marianne.

Vid de olika besöken kunde Gunnar Albinsson endast se ett djur i potatislandet.

– Jag bedömer att det var fullvuxet vildsvin.

Vad tidningen erfar är det här första gången som vildsvin visat sig i Orsa. Rapporter har nu också kommit om att vildsvin också visat sig, eller lämnat spår, öster om Viborg, vid Lisselbäcka och i Skattungbyn.

– När vildsvinet höll till vid Gubbasgården skickade vi dit jägare som kunde konstatera att det gett sig av från området. Om det är samma djur som visat sig på de andra platserna är svårt att säga, men vad jag hört från Skattungbyn ska det ha varit flera djur där, säger Hans Ruste, Hansjö viltvårdsområde.