Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildmarksracet lyfter Nornäs

Två gånger har redan blivit en vana och tradition, åtminstone när det gäller Vildmarksracet, draghundstävlingen som sätter fart på Nornäs. 500 hundar som talar om när de vill ha mat och sedan springa, det står byborna mer än gärna ut med.

– Det är verkligen roligt när det händer något och det sätter fart på byn, säger Anders Hård i Nornäs skoterklubb, som var engagerade med att köra upp spåren till tävlingen.

– Hundskallet är ingen fara utan det här är något som betyder väldigt mycket för oss. Det kommer gäster som fyller stugor och boende och bystugan får ett ordentligt uppsving.

– Både hundspann och skoterturister är väldigt värdefulla för vår by, fortsätter Anders.

– Alla hus som stått tomma är uppköpta och det lyser i dem. Både skoterturister och de som är intresserade av hundspann har sökt sig hit, fortsätter Anders.

Vildmarksracet lockade i år femtiotalet startande med närmare 500 draghundar.

– Det här är ett så otroligt bra ställe att hålla till på. Även om vi är slitna efter tävlingen så blickar vi redan mot 2015, säger tävlingsledaren Björn Zelander, som basade för ett 40-tal frivilliga funktionärer både från bygden och utifrån.

– Vi är övertygade om att den här tävlingen har stora möjligheter att fortsätta att växa, fortsätter Björn.

För Nornäs del är tävlingen en chans att få visa upp de fina förhållanden som finns i området för hundspann och skoteråkning.

– Vi har färdiga leder för hundspann. Det är bara att komma hit för de som vill träna eller arrangera tävlingar. Här finns både vandrarhem och bystuga, säger Anders Hård.

I tävlingen som handlade om två etapper på tillsammans 13 mil, med minst fyra timmars vila mellan etapperna, var det 29 ekipage som genomförde tävlingen. Snabbast var Jimmy Pettersson med sina tolv hundar i klassen A open på tiden 6.32.09. I klassen C open var Trond Hansen och hans 14 hundar snabbast med tiden 6.55.45.