Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt prioritera hängbron

/
  • Hängbron i Malung har klassats som farlig och stängts. Nu är frågan när den ska kunna öppnas igen.

När kan den viktiga skolvägen över hängbron i Malung vara öppen igen? Har arbetet högsta prioritet? Det är två av flera frågor som Malung-Sälenpartiet ställer i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande kommunalrådet Kurt Podgorski.

Annons

När hängbron, över Västerdalälven mellan Backbyn och Storbyn i Malung, helt plötsligt stängdes för drygt en månad sedan så fick många skolelever i Malung en längre och farligare skolväg.

Detta har främst drabbat elever, som bor söderut på västsidan om älven och går i Centralskolan eller gymnasieskolan. De har fått en både längre och mer trafikerad väg till skolan.

Men det har också drabbat yngre elever, som tvingas välja mer trafikerade vägar, som E45, för att komma till sin skola.

"Hängbron är flitigt använd och en väldigt viktig skolväg, som möjliggör att skolbarn kan ta sig till skolan på ett bra och trafiksäkert sätt. Man har nyligen byggt ut gång- och cykelbana från Rosengrens och till skolorna i Malung, som en direkt förlängning av denna skolväg", skriver MSP och vidare:

"Bron används också flitigt av många vuxna, som går eller cyklar till sitt arbete. På Storbygärdet bor många familjer, som saknar körkort och bil, och för dem förkortar hängbron vägen till Centralskolan/Malung-Sälens gymnasieskola avsevärt."

Nu frågar Malung-Sälenpartiet:

– Hur är det då möjligt att Malung-Sälens kommun har så dålig framförhållning och bristfällig kontroll av ett så viktigt kommunikationsstråk, så att man tvingas stänga av bron med omedelbar verkan? Dessutom sker detta inför den stundande vintern när det på grund av snö och halka är ännu viktigare att kunna välja en väg som inte går längs en trafikerad Europaväg.

– Har kommunen inte genomfört några kontinuerliga kontroller över huvud taget? Om inte, varför?

– Att hängbron snarast måste åtgärdas anser vi vara en självklarhet, har du samma uppfattning? I så fall, när sätter arbetet igång och när kan bron vara användbar igen?

– Kommer detta arbete att ges högsta prioritet framöver?

Svar på frågorna kan förväntas vid nästa sammanträde med kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons