Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med översyn

Det är klart att det väcker anstöt bland normala löntagare att statssekreterare kan kvittera ut ett månatligt avgångsvederlag från tidigare uppdrag i regeringskansliet, samtidigt som de har inkomster från sina egna företag. Regelverket tillåter visserligen ett sådant förhållande under två år, så de aktuella statssekreterarna kan inte anklagas för några olagligheter.

Men förfarandet ligger knappast i linje med innebörden i regeringens arbetslinje. I går trädde partiledarna Göran Hägglund, Kristdemokraterna och Centerns Annie Lööf fram med krav om att reglerna ska ändras. Men såväl KD som C har tillsammans med övriga borgerliga partier och Socialdemokraterna träffat en överenskommelse som reglerar avgångsvederlagen för såväl statsråd som statssekreterare. De båda statssekreterarna har inte överträtt bestämmelserna.

Det är bra om det blir en översyn som både tar fasta på regelverket för riksdagsledamöter som avgår, liksom vilka regler som ska gälla för statsråd och statssekreterare. Huvudregeln måste bli att utgår ett avgångsvederlag ska det räknas av mot eventuella inkomster från nya uppdrag, oavsett om pengarna går till den enskilde direkt eller till vederbörandes bolag. Regelverket bör harmonisera med övrigt arbetsliv.