Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med kunskap om hedersvåld

Nästan var fjärde elev i Dalarna som deltagit i Rädda barnens projekt Det handlar om kärlek, har någon gång blivit utsatta för fysiskt våld.
– Vi vill att fler ska våga ta steget och berätta, säger Therese Haglund, som leder arbetet i Dalarna.

Annons

Drygt var tionde elev har erfarenheter av hedersrelaterat förtryck och våld. Många vet inte vart de ska vända sig om någonting händer. Totalt har omkring 2000 elever i högstadieskolor på olika orter i Dalarna deltagit i projektet och enkätundersökningen under åren 2010 och 2011.

– Jag blev förvånad över att så många har utsatts för fysiskt våld, samtidigt känns det därför ännu viktigare att finnas där, säger Therese Haglund

Det handlar om kärlek är ett samarbete mellan myndigheter och frivilligorganisationer. Det är Rädda Barnen som fungerar som motor. Tillsammans med polis och socialtjänst besöker de högstadie- och gymnasieskolor. Bärande är idén om att förebygga hedersrelaterat våld

– Tanken är att fler ska få kunskap om vilka rättigheter de har och vad de ska göra om de får sina rättigheter kränkta. Ska man kunna vända sig till en myndighet måste man ju veta om att den finns, säger Therese Haglund.

Sara Mühling, nationell samordnare för projektet menar att det är oerhört viktigt att nå ut med kunskap om hedersrelaterat våld eftersom okunskap kan förvärra situationen och få allvarliga konsekvenser.

Det handlar om kärlek har fått stor genomslagskraft.

– Mer än hälften av alla elever som deltagit tror att projektet gör skillnad, säger Therese Haglund.

I Falun har ännu bara en skola deltagit. Men planer finns på fler skolbesök i kommunen.

– Jag hoppas att fler kan få del i projektet, det är viktigt att knyta band mellan myndigheter och utsatta unga tycker Eva Ström på Ungdomsviva, Socialförvaltningen i Falun.