Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att samlas över branschgränserna

Matlandet Dalarna är namnet på ett projekt som drivs av Länsstyrelsen Dalarna och med en referensgrupp i form av ett matråd.

I går var flera av medlemmarna i rådet samlade till Matforum på Galaxen i Borlänge tillsammans med ett 20-tal andra företrädare för länets olika matbranscher.

Matforum hålls två gånger om året och syftet är att dagen ska vara en avstämning för hur långt man har kommit i projektet som pågår 2011-2013.

Processledaren Holger Petersson, Länsstyrelsen Dalarna, informerade inledningsvis om projektidén, att skapa en struktur med kapacitet att samordna allt arbete i Dalarna som har med matproduktion att göra. En av utmaningarna är att ta fram en plan på alternativa vägar efter det att projektet har avslutats.

– Det är viktigt att samlas över branschgränserna för att skapa ett bra samarbete, sade han och berättade om projektets ursprung, visionen om en tydligare bild av Sverige som matland, där matkulturen växer genom nya livsmedelsföretag, kulinarisk turism och projekt inom offentlig sektor.

Gunder Eriksson från Mora, som utsetts till matambassadör av landsbygdsminister Eskil Erlandsson, deltog i forumet och berättade om sitt uppdrag, som han ser som mycket hedersamt och där uppgiften är att lyfta fram Dalarnas matkultur, råvaror och lokala producenter.

– Det är väldigt viktigt att vi samverkar och får fart på produktionen, framför allt primärproduktionen, råvarorna, att vi får tillväxt och volym, sade han och välkomnade alla aktörer i det arbetet, stora som små, sade han.

Gunder Eriksson konstaterade vidare att sommaren har varit händelserik med skiftande resultatet

– Jag vet att vissa har dubblerat sin volym, medan andra på grund av svårigheter med odlingar inte fått den förväntade skörden, sade han och fortsatte:

– Det är viktigt att vi klarar att höja råvaruproduktionen, för att vi ska få tillväxt, volym- och värdeökning. Det enda vi klarar i länet i dag är potatis, men där är det å andra sidan dubbelt upp, men man kan som sagt önska lite mer av resten av produkterna.

Sammanfattningsvis slog han fast att mycket är på gång i Dalarna som han menar känns positivt, och nämnde Matverk 2012 som ett exempel, den riksomfattande tävlingen där uppgiften är att ta fram nya matprodukter. Han vill gärna att så många som möjligt hör av sig till honom med information om vad som är på gång i de olika leden, från producenter, handel, restauranger och så vidare.

En av höjdpunkterna under dagen var besöket av Mikael Ahlerup, vd på Astrid Lindgrens värld, sagoparken i Vimmerby med miljöer från Astrid Lindgrens berättelser. Han utsågs till årets chef 2011 av tidningen Chef och berättade bland annat om sin ledarfilosofi, om chefsyrkets viktigaste uppgift som han anser är att få människor att trivas på jobbet.