Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att ha beredskap om en damm i Dalälven brister

Dammen vid Trängslet i i Älvdalen brister och inom 20 timmar når vattnet länets södra delar. Broar spolas bort, vägar stängs av och strandnära hus riskerar att översvämmas eller i värsta fall rasa ned i det strömmande vattnet..
– Personer som har hemtjänst och omfattas av vård i hemmet är de som vi kommer att evakuera först, säger Per Torsell, risksamordnare i Hedemora kommun.

I Dalälven finns 15 större dammar. Sannolikheten för att någon av dem skulle brista är liten, men skulle det ändå ske kan vattennivån öka med ytterligare två meter. Vilket skulle ställa till med en hel del skada på bland annat infrastrukturen, vägar skulle hamna under vatten, broar skadas, stängas av eller i värsta fall spolas bort, tågen skulle stå still och el- och vattenleveranserna avbrytas.

Då gäller det att ha en plan.

Den här veckan startar en informationskampanj om Dalarnas beredskap inför dammbrott och extremt höga vattenflöden som länsstyrelser, dammägare och kommuner i tre län tagit fram. Närmast Hedemora och Säter ligger Långhag i Solvarbo, skulle den brista finns dock ingen anledening till panik menar Per Torsell, säkerhetssamordnare i Hedemora. Skulle däremot Trängslet eller Limadammen gå sönder, ja då finns det anledning att agera.

– Men att det skulle ske är så osannolikt så det finns inte! lugnar Torsell.

Det allra värsta scenariot förutsätter inte bara att någon av dammarna brister, vattenivån ska dessutom ligga på ett så kallat 10 000-års flöde, alltså extremt mycket vatten. I Hedemora kommun skulle då bland annat Grådö, ligga riktigt illa till berättar Per Torsell.

– Vi kommer att dela ut brev med information om beredskapsplanen till alla adresser inom riskområdet.

Ett mindre riskfyllt scenario, men ändå något att ta hänsyn till, är de vattennivåer man räknar med att Dalälven stiger till en gång på 100 år och som också kan ställa till en del problem med bland annat erosion.

– Därför rekommenderar vi att man inte bygger inom 100-års flödets mariginal.

I Hedemora kommuns nya reception kommer det att under ett par veckor finnas en utställning med kartor som visar på riskområdena och i morgon fredag finns Per Torsell på plats klockan 13.00 -15.00 för att svara på frågor.

Vid en eventuell evakuering ska Hedemoraborna i första hand bege sig till Hedemorabostäders lokaler i anslutning till brandstationen i Hedemora och i andra hand till Jonsboskolan i Långshyttan.

Säters kommun delar i dagarna ut en informationsfolder till berörda hushåll, den kommer även att finnas att hämta på ett antal allmänna platser samt att ladda ned från kommunens hemsida.

Om det skulle bli aktuellt med utrymning i Säter ska boende norr om Dalälven samlas i Sockenstugan, Stora Skedvi, de som bor söder om Dalälven i Gustafsområdet, ska ta sig till Församlingsgården i Gustafs och de som bor söder om Dalälven, i Fäggebyområdet, ska samlas i Coriandergården.

Fotnot: www.lansstyrelsen.se/dalarna alt. www.hedemora.se och www.sater.se finns utförligare information om beredskapen inför ett eventuellt dammbrott.