Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Viktigt att det löser sig för företagen"

Kommunalrådet har inga planer på att personligen blanda sig i frågan om framtiden för de två småföretagen vid Kajvägen.
– Brevet (från Motor-Ola) är ju ställt till ABB. Jag har fått en kopia, säger Maria Strömkvist (S).
Oppositionspolitikern Jan Willner (C) kritiserar både ABB och kommunen för hur de har hanterat frågan.

Maria Strömkvist säger att hon "tror" att näringslivschefen Lars-Åke Josefsson tagit vissa kontakter med anledning av brevet. Hon vet dock inte vilka Josefsson ska ha talat med.

Någon kontakt med Motor-Olas ägare Marcus Lindberg har inte förekommit, enligt företagaren.

– Jag har inte hört någonting i dag heller, säger Lindberg på torsdagseftermiddagen. Däremot, berättar han, har andra företagare hört av sig och bland annat ifrågasatt näringslivschefens agerande. Eller, som det har uppfattats, icke-agerande i frågan.

Kommunalrådet Strömkvist säger att hon uppfattat det som att ABB jobbar med frågan.

– Det är viktigt att det löser sig för företagarna. De måste ha någonstans att vara med sin verksamhet, säger hon och framhåller att även kommunen har tillgång till mark.

Med det sagt gör Strömkvist klart att hon inte har några ambitioner att gå in och trycka på och försöka förmå ABB att fixa saken.

– Jag deltar inte i förhandlingar som pågår mellan enskilda företag.

Hos organisationen Företagarna, som organiserar mindre företag, valde man på torsdagen att vara försiktig med kommentarer.

Ordföranden för lokalföreningen i Ludvika, Gösta Bergström, förklarade på eftermiddagen att han inte hade läst NLT:s artiklar om att Motor-Ola med tio anställda och enmansföretaget Sosab har blivit uppsagda från arrendet och måste lämna området vid Kajvägen vid årsskiftet.

– Jag vill höra Motor-Olas version och den andra partens version innan jag kommer med synpunkter. Det vore enkelt att säga att det är för jäkligt, men jag vill först ha alla fakta på bordet.

Gösta Bergström tror sig veta att Motor-Ola åtminstone tidigare varit medlem i organisationen. Är företaget fortfarande medlem så tycker Bergström "definitivt" att Marcus Lindberg ska ta hjälp av Företagarnas jurister på huvudkontoret i Stockholm.

Jan Willner, ledande oppositionspolitiker i kommunen för Centerpartiet, är betydligt skarpare mot ABB än kommunalrådet.

– ABB har ordnat med mark och lokaler åt det andra företaget (Ludvika Maskinservice). Jag trodde att de hade ordnat med det även för de här två småföretagen. Jag blir beklämd över att de inte har gjort det. Det bör ABB se till att göra, det är en hedersprincip.

Jan Willner betonar också att kommunen har ett betydande ansvar för den uppkomna situationen.

– Som kommun kan vi inte svära oss fria och lägga all skuld på ABB. Vi ska vi se till att vara uppdaterade och värna om alla företag. Alla är lika viktiga, från enmansföretag upp till ABB.

Näringslivschefen Lars-Åke Josefssons taktik att lägga locket på och vägra uttala sig får inget stöd av centerpartisten.

– Josefsson har ju tydligen valt att över huvud taget inte yttra sig. Han kan inte bara säga ingen kommentar när tidningen ringer. Han kunde åtminstone berätta det han vet.