Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktiga ord på 30-årsfest

Kvinnojouren i Borlänge hade 30-årskalas på söndagen.
Frågan är om det är bra eller dåligt att jouren fortfarande finns.
– Det föds nya misshandlare varje år, säger Anita Holmstrand som var en av dem som startade jouren i Borlänge.

Runt 50 personer besökte Cozmoz på söndagen för att ta del av den första delen av Kvinnojourens 30-årsjubileum.

Angela Beausang, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, var en av dem som höll tal.

– Hittills i år har 13 kvinnor mördats av närstående män. Det är inte alkoholiserade invandrare utan jobb som slår, det kan vara vem som helst, säger Beausang i sitt tal.

Hon berättade också att jourernas jobb omfattar mycket mer än kvinnor som blivit slagna.

– Ett av de största problemen just nu är incest. Nästa års tema för oss blir incest och andra övergrepp på kvinnor, tjejer och barn, berättar hon.

Några av dem som var med från början i kvinnojouren i Borlänge berättade också under jubliéet. Allt började med en studiecirkel arrangerad av s-kvinnor i Borlänge där man läste boken "Den man älskar agar man" av Karin Alfredsson. Så småningom hade man telefonjour och hjälpte utsatta kvinnor till nytt boende.

– Jag var väldigt internationellt engagerad, men när jag insåg att detta fanns i ens närhet var det självklart att hjälpa till, förklarar Mariann Nordlöf som var ordförande när Kvinnojouren föddes i Borlänge.

– I början trodde vi inte att vi skulle få så många telefonsamtal som vi fick, säger Anita Holmstrand som också var med från starten.

För dem som var med från starten kändes det självklart att vara med vid helgens firande.

– Jag trodde nog inte att den skulle bli 30 år, men det visar att det finns ett behov, säger Brigitte Nygren.

Andra delen av festen var vigd endast åt kvinnorna. Då deltog kvinnor från många olika föreningar och länder. Den som ville hade nationaldräkt på sig och det bjöds på mat och dans.