Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig utställning på kulturhuset: "Detta var berättelser som måste berättas"

Flyktingar, invandrare, utlänningar och asylsökande. Etiketter som förminskar människor och skapar grupperingar i samhället. Kola productions i Orsa har velat gå bortom dessa beteckningar och åskådliggöra människorna därbakom.

Det var fullsatt på kulturhuset i Mora när fotograferna på Kola Productions och Janne Bäckman presenterade sin porträtt- och textutställning.

Framför objektivet har de ställt familjer och enskilda individer som fått berätta om varför de kommit till Sverige från olika delar av världen.

En av dem som haft sitt finger på utlösaren framför dessa personer är Marco Glijnis från Kola productions:

– Vi hade en känsla av att detta var berättelser som måste berättas. Det händer så mycket just nu. För många är flyktingkrisen så abstrakt.

Han och hans fru, Corina Glijnis-Noom, har viss insikt i hur det är att lämna ett land bakom sig eftersom de flyttade till Orsa från Holland för ett antal år sedan.

– Många i Orsa har inte någon kontakt med de som bor i Noppikoski eller hotellet. Därför tänkte vi att vi kan berätta åtminstone en liten del av deras berättelser, förklarar Marco Glijnis.

Medan Kola productions stod för själva avbilandet stod Janne Bäckman för texterna som ackompanjerar bilderna. Han förklarar att syftet bakom utställningen är att alldeles för ofta klumpar man ihop konstruerade grupper och tillskriver gruppen egenskaper som de inte alls är bekväma med.

Därför kallas också utställningen för "Vi som kommit" - för att motverka det utanförskap det innebär att vara ”en av dem”.

– Arbetet har skett i koncentrerade perioder där vi har jagat ihop så många som möjligt. Vi har andra jobb att missköta också, skämtar Janne Bäckman, under vernissaget.

Det var viktigt att hitta starka berättelser till utställningen. Likaså har de försökt finna variation i berättelserna.

– Den gemensamma nämnaren för alla vi porträtterat är otrygghet. Du har inte fått uttrycka dig på ett visst sätt. Som kvinna får du inte bete dig på ett särskilt sätt. Du får inte utöva din religion. Mycket krig och elände har gjort att den här otryggheten har spritt sig över hela samhällskiktet, säger Janne Bäckman.

Spridningen i tid över porträtten är stor.

– Den äldsta flyktingen som finns representerade här kom till Sverige 1973 när han deserterade från Portugal. Det är viktigt att visa att det här är inte något nytt fenomen.

Orsaken till att de engagerat sig i detta konstprojekt förklarar Janne i följande ord:

– Kunskap är bästa botemedlet mot dumhet. En av dumheterna är just det här med att etiketera folk. Det här handlar ändå om individer med olika bevekelsegrund, bakgrund, som reagerar olika på olika saker men som vi ändå fasar ihop till en grupp.

Nu när porträtten sitter längs väggarna i kulturhuset och ska göra det fram till 18 augusti är Marco jättenöjd:

– Som fotograf och kreativ person tycker man att det alltid kan bli bättre. Men i dag är jag jättenöjd med vad vi har åstadkommit tillsammans.

– Det har varit en fantastisk resa och ett privilegium att alla har berättat så öppenhjärtligt som de har gjort. Det har varit fantastiska berättelser på olika plan. Vilket förtroende man har fått; det är häftigt, avslutar Janne Bäckman.