Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig Träffpunkt för äldre

Det viktigaste är den sociala samvaron! För många äldre är Träffpunkterna Haga och Tjärna mötesplatser av stor betydelse. Om målet för verksamheten råder också enighet.

Inriktningen för Träffpunkterna Haga och Tjärna är att tillvarata och arbeta med det friska.

Detta sker med verksamhet varannan vecka på Haglundshuset och varannan vecka med aktiviteter i matsalen, med adress Klöverstigen 16 D på Tjärna ängar.

Underhållning, kaffe och pratstunder, bingo, kortspel, frågesport och sittande gymnastik är några av de aktiviteter Träffpunkterna erbjuder.

– Det här är ett väldigt roligt arbete. Vi känner att vi är efterlängtade, säger Mona Dahlberg, en av tre inspiratörer, anställda av Borlänge kommun, som leder verksamheten med Träffpunkterna.

De två andra är Kerstin Borg och Margareta Lärkestål.

På tisdagen var det eftermiddagens bingospel hos Träffpunkt Tjärna Mona förberedde tillsammans med Kerstin Borg. Detta medan förväntansfulla bingospelare började samlas i matsalen.

– Verksamheten är uppskattad. I genomsnitt deltar 20 till 30 personer per dag. Är det större underhållning kan det vara 40 till 50, berättar Kerstin Borg.

Att bingo är en populär verksamhet gav bland andra Eivor Johansson och Siv Persson besked om.

– Jag brukar vara med varje gång. Bingo är kul att spela, påpekar Siv Persson.

När matsalen på Tjärna ängar fungerar som bingolokal är det Eivor Johansson Siv brukar sitta tillsammans med. Eivor beskrivs av Siv som en riktig turgumma.

Sin tur i spel bekräftar Eivor Johansson med viss reservation.

– Men förra gången var det hon som vann, säger Eivor och pekar på Siv.

Makarna Nils och Margit Andersson, 88 respektive 83 år gamla, deltog också de i tisdagens bingospel. De har varit gifta i 63 år och gör ingen hemlighet av att de fortfarande är lika kära.

– Vi har nog blivit ännu kärare med åren. Det riktigt skönt, förklarar Nils.

I sin lägenhet på Tjärna ängar har Margit och Nils bott sedan 2008. Margit hade då fått en stroke och makarna fick ta beslutet att flytta efter 41 år i eget hus i Kvarnsveden.

– Efter en stroke blir det svårt att bo kvar i eget hus. Men vi har fått det bra, säger Margit.

I tisdagens bingospel var det vindruvor, bananer och andra nyttiga vinster som gällde. Uppmärksamheten var stor bland spelarna. Spänningen den steg ganska snabbt i takt med att Mina Dahlberg ropade upp numren på de bollar som drogs.

Välbekanta kombinationer som Niklas 35, trea, femma, Ivar 28, tvåa, åtta eller Gunnar 55, par i femmor, banade vägen till raderna som gav vinst. Att spelarna sedan hade rätt nummer på sina brickor kontrollerades av Kerstin Borg.

I allt blev det en trevlig eftermiddag tillsammans med goda vänner från tidigare aktiviteter. Nu väntar fler aktiviteter.