Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vigdes till diakonissa i Ersta kyrka 1962 – Minnesord över Annika Eklund Asp

Annika Eklund Asp, Leksand, avled den 4 oktober vid 81 års ålder. Hon sörjes närmast av dotter och son samt bonusbarn i Stockholm, mostrar och kusiner i Jönköping och Dalarna.

Annons

Min systerdotter Annika Eklund Asp är gången ur jordelivet. Vi döptes i Grytnäs kyrka den 12 oktober 1942 av kyrkoherde Arild Karlén. Annika i bebisåldern, moster, 12 år.

Annika lämnade Grytnäs med föräldrar till Hedemora. Ännu på ålderns höst berättade Annika om sin högt uppskattade lärare, folkskolläraren Paul Lund. Annika fortsatte sin teoretiska utbildning och efter tre vinterkurser på Sjöviks folkhögskola i södra Dalarna antogs Annika till utbildning till diakonissa vid Ersta diakonianstalt i Stockholm. I den ingick sjuksköterskeexamen på Ersta sjuksköterskeskola.

Annika vigdes till diakonissa i Ersta kyrka 1962 i närvaro av bland andra hennes doppräst Arild Karlén. Hon tjänstgjorde därefter som sjuksköterska på Ersta sjukhus. Sedermera som föreståndare för Ersta – hem för äldrevård i Huddinge. En av patienterna var Alva Myrdal. Genom donation från Hedemora lyckades Annika få en orgel till detta hem. Senare gick Annika i utbildning till gestaltpedagog.

Sin tid som diakonissa avslutade Annika i Hedemora församling i Dalarna. Två månader före sin död, den 4 oktober 2019 gav Annika uttryck för sin djupa förankring i den livsväg hon fick inför fotot från vigningen 1962 med orden: ”Jag var en glad och tacksam Syster, och är nog det fortfarande. Jag har känt mig välsignad och det är levande för mig fortfarande.”

När Annika återvänt till Dalarna och Hedemora fick vi närkontakt på djupet.

Annika var förankrad i Centerpartiet och hon bodde i slutet av sitt liv i Leksand och var ledamot för Centern i Leksands kyrkoråd en period. Hon var därutöver en starkt uppskattad medlem och styrelsemedlem i Västerås stiftgrupp Kvinnor i Svenska kyrkan, innan cancern tog alla hennes krafter i anspråk.

”Man får inte ge upp” framhöll Annika. Alltid glad bar hon fjorton sjukdomsår. Tomrummet efter henne är enormt.

Ingegerd Hellberg, moster och ordförande i Västerås stiftsgrupp