Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vidlyftiga affärer" tvingade fram Brunnsviksflytt?

Brunnsviks folkhögskola framstår som en pusselbit i de "vidlyftiga affärer" som huvudmannen ABF Nordöstra Storstockholm ägnat sig åt under de senaste tio åren.
Det framkommer i alla fall i den djupdykning som frilansjournalisten Svante Isaksson gjort i ABF-verksamheterna.

Den bild som Svante Isaksson tonar fram har så här långt inte offentliggjorts i den stora folkbildningsvärlden. Hans granskning var inte heller i första hand tänkt att bli kioskvältande löpsedlar, utan var ett jobb han gjort för tidskriften Folkhögskolan.

Han betonar också noga sin roll som fristående journalist.

– Jag är inte ute efter någon, och jag är inte bunden till någon i det här sammanhanget. Det var helt enkelt så att jag kom en intressant historia på spåren och valde att berätta den, säger han till tidningen.

Klart står dock att Svante Isaksson ägnat mycket tid åt att gräva fram uppgifter som tyder på att folkbildarjätten ABF:s avdelning i nordöstra Stockholm har en minst sagt vacklande ekonomi.

Han menar själv att historien kunde ha tagit en helt annan vändning och krävt mindre tid om de han försökt kontakta besvarat frågorna.

Bland dessa finns exempelvis Tommy Hindrikes, verkställande tjänsteman på Brunnsviks folkhögskola och en person som återfinns på ett flertal vd-poster i ABF-sfären. Hindrikes har under två månaders tid konsekvent mött frilansjournalistens kontaktförsök med tystnad.

Svante Isakssons granskning av ABF-avdelningens expansiva ambitioner påvisar närmast ett mönster. Exempelvis finns en gemensam nämnare för de folkhögskolor som ABF-avdelningen flyttat eller ska flytta till andra orter - att flytten beror på för hög hyra.

Först ut var Södertörns folkhögskola som 2010 flyttades från Handen. Den allmänna linjen förlades till Tunbergsskolan i Häggvik, medan folkhögskolans tolkutbildningar hamnade i Gamla Stan.

I det fallet har Svante Isaksson noterat att för hög hyra knappast kan ha varit avgörande. Två år efter flytten har hyreskostnaderna stigit från 600 000 kronor om året till 8,3 miljoner kronor. Merparten förklarades av den svindyra hyran i Gamla Stan.

Det anrika naturbruksgymnasiet Säbyholm i Upplands-Bro övertogs precis som Brunnsviks folkhögskola år 2009. Ifjol togs beslutet att flytta verksamheten i Säbyholm till Sollentuna, vilken efter en del krångel hos Skolinspektionen är i full gång i år.

Och som en sorts kulmen i flyttkarusellen är det som bekant även aktuellt med flytten av Brunnsvik till Borlänge.

Svante Isaksson har precis som tidningen noterat att flytten av Brunnsvik i praktiken var beslutad redan i somras, och troligen ännu tidigare.

Även om Svante Isaksson inte lyckats spåra var alla de miljoner som håvats in under det senaste decenniet (till stor del genom det statliga aktivitetsstödet - SAGA), tagit vägen, har han lyckats utläsa att ABF-avdelningens ekonomi är mycket kärv i dagsläget.

– Enbart för Brunnsvik är det negativa kapitalet uppe i 5,8 miljoner. Och för Säbyholm påvisade räkneverket den sista augusti ett minus på sammanlagt 6,6 miljoner kronor fördelat på eget kapital och skulder.