Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vidhåller krav på bättre vatten i Slättberg

Miljönämnden vill att Slättbergs vattenledningsförening vidtar åtgärder för att förbättra kvaliteten på vattnet. Föreningens styrelse tycker att nämnden bedriver hetsjakt mot alla små medlemsföreningar.
– Under de 60 år som föreningen funnits har oss veterligen ingen insjuknat eller dött med diagnosen dåligt vatten, skriver Gunnar Håkansson som författat styrelsens skrivelse till Mora Orsa miljönämnd.

Vid en revision i mars konstaterade miljökontoret att Slättbergs vattenledningsförening inte tagit vattenprover enligt det uppgjorda programmet. Miljökontoret fann att dricksvattnet hade höga halter av mikroorganismer, fluorid och lågt pH.

Vid ett styrelsesammanträde den 15 oktober fick Gunnar Håkansson i uppdrag att svara på miljökontorets skrivelse om provtagningen och vattenkvaliteten.

– Provsvaren har legat långt under vad som gäller enskild anläggning, därför har vi bedömt att hälsoriskerna är obefintliga eller mycket minimala, men vi har uppmanat delägarna att koka vattnet, skriver Gunnar Håkansson. Han förklarar att det enda problem som styrelsen kan se är att bakterievärdena är lite för höga. För att komma tillrätta med detta ska en UV-anläggning installeras.

– Grejorna är beställda, likväl den huskropp som erfordras för anläggningen. Utöver detta ska den östra källan byggas om för mindre ytvattenpåverkan.

– Detsamma gäller den mellersta källan, men vi tar en sak i taget.

Som en sista hälsning uppmanar Gunnar Håkansson miljöinspektören att försöka se möjligheter i ställt för hinder.

Mora Orsa miljönämnd som hade sammanträde i onsdags tog del av Gunnar Håkanssons skrivelse och förklarade sedan att nämnden står fast vid det tidigare beslutet.