Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tittar närmare på våra gemensamma rum i Dalarna

DT Kulturs redaktör Cecilia Ekebjär introducerar höstens satsning på stadsbyggnad.

Hur ofta tänker du på stadsrummet runt omkring dig? Kanske inte aktivt så ofta, men du påverkas ständigt av vägars dragningar, huskroppars utformning, fasadernas färgsättningar och parkers placeringar.

Det offentliga rummet tillhör oss alla och ska möta våra skiftande behov och samhällsförändringar. I vår tid sker en omfördelning av stadsrummet påverkad av migration, urbanisering, miljöhänsyn och kapitalisering, de påverkar tillsammans och var för sig läsningen och användandet av stadens rum.

Inte konstigt att det blir bråk då och då. Om trädplaceringar, höga eller låga hus, riva eller inte och vad parken ska användas till.

Och till det kommer frågan om fult och fint. Var tid har sina ideal, och inom varje epok finns olika viljor och tankar om estetiska värden.

En ny generation förkastar det föräldragenerationen skapade, vill radera och bygga nytt, sätta sin prägel. Vilken tur att den värsta rivningsivern på 70-talet i Falun stötte på patrull till slut. Det hade varit tråkigt om de gamla gruvstugorna jämnats med marken för fler parkeringsplatser eller hela stadskärnan följt i samma stilideal som klossarna runt Holmtorget.

Själv uppskattar jag blandningen. Att vandra genom en stad och läsa byggnader och kvarter från olika sekler som årsringar. Jag vill gärna bo i en stad där det finns en förståelse och respekt för tidigare bebyggelse samtidigt som det inte hämmar utvecklingen, gör oss försiktiga och rädda. Jag vill se fler spännande, framåtblickande byggprojekt i Dalarna.

Med start i dag ska vi i en rad artiklar diskutera vårt gemensamma rum. DT Kultur samarbetar med Mittmedias gemensamma kulturredaktion i en fördjupning kring stadsbyggnad.

Stadens rum debatteras ofta ur ett storstadsperspektiv. Det är de stora städerna som leder utvecklingen, så det är kanske naturligt, men vår artikelserie ”Vår stad” tar sig an stadsbyggnadsfrågorna ur de typiska mindre och mellanstora svenska städernas perspektiv.

”Vår stad” kommer att innehålla fördjupning och ett bredare grepp om stadsbyggnadsfrågor. Men vi går på ytan också, därför kommer vi att be er att utse Dalarnas vackraste och fulaste byggnader. Vi börjar med det roligaste: Vilken byggnad förtjänar epitetet "Dalarnas finaste".

LÄS MER: Heta byggdebatter vi minns i Dalarna

NOMINERA: Vilken är Dalarnas vackraste byggnad?