Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tar parti för patienterna

Folkkampanjen för sjukvården har inte alltid haft väljarnas förtroende i sjukvårdsfrågor. Därför förnyar vi oss nu och omprövar vissa av våra tidigare ställningstaganden. De rättigheter som patienter har är vaga och svåra att kräva ut. Få känner till dem.

Vår viktigaste idé är därför, att stärka patientens ställning i vården. Vi vill därför att Dalarnas landstingsfullmäktige formulerar och antar en bindande konvention som definierar rättigheterna i sjukvården. Det ska handla om rätt till vård i tid, rätt att få vara delaktig i utformningen av vården, och rätt till information. Dessa rättigheter måste göras kända.

Den som får en rättighet kränkt måste kunna få upprättelse. Patientnämnden är neutral och saknar, med dagens lagstiftning, tyvärr både befogenhet att ändra behandlingsbeslut och rätt att ompröva dödskodsbeslut. Därför måste det skapas en helt ny oberoende instans, som prövar anmälningar från patienter, som inte har fått sina rättigheter tillgodosedda. Vi föreslår också, att landstinget inrättar en egen patientombudsman, som ska tillvarata patienternas intressen och som kan biträda patienter som behöver hjälp.

Många vittnar om att sjukvården är krånglig. Så fort det krävs samarbete mellan olika vårdgivare eller instanser blir det besvärligt för den enskilde. Folkkampanjen för sjukvården vill därför att alla i Dalarna ska erbjudas fast vårdkontakt på riktigt och att multisjuka ska få en vårdlots. Långa vårdköer är fortfarande ett problem. När vårdköerna blir kortare i resten av landet ökar de i Dalarna.

Betydligt mer resurser behövs för att kapa vårdköerna. Vi vill att den högsta tillåtna väntetiden ska halveras och att ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet, införs snarast, för mer flexibel vård för multisjuka. Sjukvården i Dalarna förorsakar många skador som hade kunnat undvikas. Det handlar om fallskador, felaktig medicinering och infektioner efter operationer. Bara när det gäller det sista, skadas ungefär åtta procent av alla patienter som läggs in på sjukhus. Vår vision är en enkel, snabb och säker vård. Vi tar parti för patienterna och gör därför anspråk på att vara Dalarnas främsta sjukvårdsparti.

Ken Swedenborg

är partiordförande i Folkkampanjen för Sjukvården.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel