Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi ska bli topp tre"

Lite "barnsjukdomar". Det är det som skiljer åttondeplacerade Mora IK från en direktplats i kvalserien.
Men Patric Wener är säker på att hans lag är bland de främsta när Hockeyallsvenskan summeras den 2 mars.
– Vi vill upp till topp tre. För att klara det måste vi höja kvalitén tio procent, då kommer vi att klättra, säger MIK-tränaren.

Mora hade vid bra utdelning veckan innan uppehållet haft häng på topp tre. Men två poäng av nio möjliga innebar i stället att MIK hamnade under play off-strecket.

– Om vi åtminstone hade fått med oss sex poäng, skulle vi ha klättrat några placeringar. Mot Södertälje (2–3) vann vi skotten klart (27–13) och borde ha vunnit.

– Även mot Malmö (3–2-seger i sudden) borde vi ha tagit full pott. Vi ger bort fyra poäng, menar Moracoachen.

Matchen mot Oskarshamn (4–7) var MIK-ledningen av förståeliga skäl mindre nöjd med.

– Det var första gången vi släppte sju mål, annars har vi släppt fyra, fem som mest. Förlusten i Oskarshamn förra gången (1–4) var vår sämsta match för säsongen.

– I söndags var vi alldeles för passiva i försvarsspelet, vi måste hjälpa vår målvakt bättre, konstaterar Wener.

Samtidigt som Ervins Mustukovs fick minimal hjälp av sina försvarare, stod MIK-målvakten själv inte att känna igen.

Inför speluppehållet i november, i bortamötet mot Karlskoga (förlust 2–4), var den lettländske målvakten ovanligt darrig. Likaså mot Oskarshamn.

Båda dessa matcher kom inför ett uppehåll i allsvenskan.

– Jag har också tänkt på det där, faktiskt. Jag vet inte om det beror på att han haft fokus på landslaget, funderar Wener.

– Annars har Ervins spelat fantastiskt, men i just de här två matcherna kan man konstatera att han haft bättre stunder.

MIK-målvakten var riktigt i stöten bara för någon vecka sedan och av målvakterna som fortfarande spelar kvar i allsvenskan var det bara förre Morakeepern Lars Johansson som kunde visa upp bättre statistik än 28-åringen från Lettland.

Johansson är fortfarande i topp medan Mustukovs rasat ner till nionde plats med sina 90.91 i räddningsprocent.

När vi ändå är inne på statistik är plus/minus-ligan (mål man är inne på i spel fem mot fem) ingen rolig läsning för Moras NHL-stjärnor.

Bobby Ryan har visserligen snittat ett mål per match sedan han kom, men har -6 på sina fem matcher.

Anze Kopitar, som leder den interna poängligan (9+18=27), har -5. NHL-stärnorna ska vara ledande, men har näst sämst och tredje sämst plus/minus i sitt klubblag.

– Det beror även på vilka man har som backar. När det gäller Ryan, är det här hans första matcher för säsongen och han har aldrig tidigare spelat med Anze, är Weners förklaring till de mindre smickrande siffrorna.

Det här kan till exempel jämföras med Mattias Beck, som är tvåa i poängligan (8+14=22) och som kan visa upp +9 i plus/minus-ligan.

– Men Mattias har också fått spela tillsammans med samma killar hela tiden. När det gäller Kopitar och Ryan, så kommer det att bli bättre ju mer tid de får tillsammans.

Ser vi till det viktiga spelet i numerärt överläge är Mora åtta med 19 procent i effektivitet. Desto bättre går det i boxplay, där är MIK tvåa efter Västerås.

– Vi har blivit bättre i powerplay då Bobby kom, men nog ska vi upp i 22, 23 procent innan jag är nöjd.

Till sist, vad har varit bäst och sämst om du ska summera efter 29 omgångar?

– Vår fart, i vissa perioder har vi spelat ut alla lag.

– Det jag inte tycker har fungerat riktigt är målskyttet.

Får Mora ordning på det sistnämnda går vägen spikrakt uppåt, hoppas Wener.

– Det fattas de sista tio procenten som gör att vi förlorar såna matcher som till exempel Leksand vinner.

– Men så här är det i ett ungt lag. Anze Kopitar har berättat hur det var i Los Angeles. I fyra år tog sig knappt LA till slutspel innan de till slut vann Stanley Cup i våras.